Pensii recalculate 2024: dacă ai muncit peste 25 de ani pe salariul minim pe economie și ai o pensie foarte mică, este foarte posibil ca aceasta să crească semnificativ din septembrie 2024.

Citește și: Când intră pensiile în luna februarie- schimbare de orar. Mai mulți bani pentru pensionari

Potrivit noii legi a pensiilor, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.

Marea schimbare adusă de lege se referă la punctele de stabilitate: toți pensionarii care au o vechime de peste 25 de ani munciți vor primi puncte de stabilitate care le pot dubla pensia, în anumite cazuri excepționale. 

Pentru majoritatea, punctele de stabilitate vor aduce majorări importante.

Șeful Casei de Pensii: "Prin punctele de stabilitate creșterile sunt foarte mari"

Un bărbat care a lucrat toată viața pe salariul minim pe economie, având un stagiu de cotizare de 36 de ani și are în prezent 1.281 de lei pe lună ar putea ajunge la o pensie de 2.350 de lei.

Este practic o dublare a pensiei sale, în scenariul de calcul prezentat- cu un număr de 29 de puncte acumulate la pensie ca urmare a anilor munciți peste stagiul de 25 de ani.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

"Acesta este un caz extrem, nu unul general.

Nu toți cei care au pensia minimă au un stagiu de cotizare atât de mare. Prin punctele de stabilitate creșterile sunt foarte mari. După stagiul de 25 de ani, intervin aceste puncte de stabilitate", spune preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu. 

Potrivit legii, stabilitatea în activitate, adică o perioadă de cotizare fără prea multe întreruperi, va fi recompensată cu puncte suplimentare, care vor însemna, de fapt, valori mai mari ale pensiilor.

Astfel, pentru stagiul de cotizare contributiv de peste 25 de ani se va acorda, de la 1 septembrie 2024, un număr de puncte de stabilitate, astfel:
- 0,5 puncte- pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
- 0,75 puncte- pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
- 1 punct- pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
Numărul de puncte de stabilitate se acordă proporțional și pentru fracțiunile de an.

"Pensiile recalculate se vor da toate integral la 1 septembrie. Pentru asta suntem capacități cu toții, atât la Casa Națională de Pensii, în casele teritoriale de pensii și la Ministerul Muncii", a spus Daniel Baciu la Antena 3.

 

Precizări despre pensiile din luna februarie

"Eu vreau să vă spun că în sistemul public, pensiile pe luna ianuarie au fost integral achitate. 

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Suntem în plin proces de achitare a pensiilor pe luna februarie. Vreau să vă spun că deja 90% din suma pentru Compania Națională de Poștă a fost deja achitată către Compania Națională Poșta Română. 

Mâine facem și ultimul virament de 10% către Compania Națională de Poșta Română și tot mâine facem viramentul pentru toți beneficiarii care au optat ca modalitate de plată prin bancă, prin cont bancar.

Urmează ca băncile, ulterior, luni să alimenteze deja conturile pensionarilor care au optat pentru această modalitate de plată.

Vreau să vă spun că nu sunt probleme, suntem în grafic cu toate plățile către beneficiarii noștri pensionari", a anunţat preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, joi, la Antena 3.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si