Recalcularea pensiilor va intra în vigoare de la 1 septembrie, iar deciziile de recalculare urmează să fie trimise beneficiarilor prin Poșta Română după 15 august.

Citește și: Condițiile speciale în care certificatul de viață este valabil. Ce trebuie să știe toți pensionarii care nu vor să-și piardă veniturile

Există între 1,8 milioane și 2 milioane de pensionari care nu vor beneficia de nicio majorare la recalcularea pensiei lor, spun experții în piața muncii.

Printre cei defavorizați de noua formulă de recalculare, potrivit legii pensiilor din 2023, se află și pensionarii din grupele de muncă I și II.

Minerii obțin pensii cu 1.500-2.000 de lei mai mari

Veste bună pentru foștii angajați din Complexul Energetic Oltenia. Minerii și energeticienii care au ieșit la pensie și care vor obține decizii în instanță în baza Legii 197 vor putea să beneficieze de pensii mai mari.

Sute de procese pe rolul instanțelor de judecată numai din partea asociațiilor de profil, la care se adaugă și acțiunile individuale, informează Gorj Online.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor- wowbiz.ro

Citeste si: O fată de 17 ani a sunat disperată la 112, apoi apelul s-a închis. Ce au aflat polițiștii, după ce au găsit-o într-o casă răvășită- antena3.ro

Ion Popescu, președintele Asociației pensionarilor din minerit și energiei „Mereu împreună” Gorj, a precizat că organizația pe care o conduce are în instanță deschise circa 180 de procese. Se așteaptă ca în luna septembrie să apară primele decizii definitive, în baza deciziilor de interpretare ale Înaltei Curți de Casație și Justiție. Astfel, așteptările sunt ca pensiile să fie recalculate și cei în drept să beneficieze de creșteri între 1.500

și 2.000 de lei.

„Norocul nostru este că ni s-a dat dreptate de la Înalta Curte de Casație și Justiție. În septembrie așteptăm primele decizii definitive cu recalculare. Ne așteptăm la creșteri de 1.500 – 2.000 de lei. Se va avea în vedere vechimea și punctajele lunare”, conform lui Ion Popescu, președintele Asociației pensionarilor din minerit și energiei „Mereu împreună” Gorj.

Cine sunt pensionarii care nu primesc bani în plus de la 1 septembrie 2024

Vechea lege a pensiilor recompensa mai bine și mai corect munca în grupe decât cea care urmează să intre în vigoare în septembrie 2024, a explicat recent Dorina Barcari, specialist în pensii.

Pensionarii care s-au pensionat în conformitate cu Legea 3 din 1997, care permitea pensionarea mai devreme, după un număr redus de ani de muncă, vor avea de pierdut la recalculare.

Odată cu noua lege a pensiilor, care acordă avantaje și puncte bonus celor cu o carieră lungă, unii dintre acești pensionari pe legea 3/1997 vor primi mai puțini bani suplimentari sau chiar deloc la recalculare.

Dorina Barcari spune că, potrivit vechii legi, pensionarii aveau posibilitatea să se pensioneze după un număr redus de ani de muncă.

Citeste si: VIDEO Oana Niculescu Mizil, despre motivul despărțirii de fostul partener de viață. „Dumnezeu îmi este martor că am încercat foarte mult.”- kfetele.ro

Citeste si: Întrebarea periculoasă la care Oana Niculescu Mizil nu a ezitat să răspundă: "Cât timp a rezistat fără amor?"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un bărbat aflat într-un bar s-a dus la toaletă și nu s-a mai întors. Familia lui a aflat abia după 57 de ani ce s-a întâmplat cu el- antena3.ro

„Aveau posibilitatea să iasă la pensie cu stagiu de 25 de ani pentru că aveau perioada complementară de la grupe. Pe legea 3 nu s-a putut face cumul între pensie și un alt venit și s-a ieșit la pensie astfel: bărbații cu un stagiu complet la 30 de ani și femeile cu un stagiu complet la 25 de ani”, a declarat experta în pensii.

Minerii obțin pensii cu 1.500-2.000 de lei mai mari

Minerii obțin pensii cu 1.500-2.000 de lei mai mari

Grupele de muncă, redenumite în noua lege a pensiilor

„Grupele de muncă s-au redenumit: condiții speciale și deosebite. Până acum, pentru grupa I condiții speciale se dădea un bonus (adaus) de 50% din punctajul lunar. Acum se dau 0,5 puncte, care este clar mai puțin (dar numai pentru românii care ies la pensie pe legea nouă, după septembrie – pe actuala lege nu se dă nimic).
Pentru grupa a II-a, redenumită condiții deosebite, era un bonus de 25% din punctajul lunar. Acum, se va adăuga 0,25 de puncte (pentru cei care se pensionează pe legea nouă n.red). Este un dezavantaj pentru pensionarii care ies pe legea nouă.
Pentru cei care au avut stagiu complet de 25 de ani sau de 20 de ani cei de la grupa I, ei vor avea o scădere mai mare de pensie”, a mai spus Dorina Barcari.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si