PSD susține că e inuman cum trăiesc acum pensionarii, iar ministrul liberal al finanțelor că nu sunt bani de majorări. În timp ce coaliția e mai mult dezbinată decât unită, oamenii încep să își piardă încrederea. Mai ales că se așteaptă ca guvernul să crească taxele pentru a face rost de bani.

„Eu ca persoană mă simt umilită de atâta discuție inutilă”, spune o femeie.

Majorarea pensiilor, un mit pentru pensionari

Pensionarii au urmărit cu sufletul la gură dezbaterile privind noua lege a pensiilor. Procentul de majorare de anul viitor cu 40%, potrivit ministrului muncii, pare unul ireal- chiar și pentru cei care așteaptă orice leu în plus. Prima majorare provine din indexarea cu rata inflației, in ianuarie, iar cea de a doua- din recalcularea pensiilor, in septembrie. Dar cum bugetul de stat nu e un sac fără fund, pensionarii își pierd răbdarea.

Citește și: Senatul a adoptat proiectul de lege privind majorarea pensiilor. Peste 30 de amendamente au fost incluse în lege- DOCUMENT

„Nu sunt bani! Astea sunt minciuni că sunt... că fac rost... că nu are cum... de unde să-i scoată? Sau ar putea să-i scoată din pensiile alea nerușinate din Guvern, dar...

niciodată nu a mai fost așa... cum să fie 40%... cred că în nicio țară nu a fost... e imens!”, spune o altă femeie.

Soluții s-ar putea găsi, spun economiștii.. mai ales când coaliția are pâinea și cuțitul. Guvernul trebuie să crească taxele atât pentru oamenii de rând, cât şi pentru firme pentru a strânge bani la buget. Asta a fost și condiția ministrului finanțelor pentru a-și da avizul.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

„Anul viitor va trebui să găsim o sumă suplimentară de 30-33 de miliarde, adică o treime din cât încasăm noi din TVA la nivelul unui singur an. Asta înseamnă că teoretic ar trebui să creștem TVA-ul cu această treime, o creștere estimată în primă fază la 22% către 24% și apoi în a doua etapă către 26%. Sunt ferm convins că o să înceapă deja în perioada imediat următoare o poveste din asta de genul România are cea mai mică cotă de TVA din UE de 19% nu se poate așa ceva”, spune Cristian Păun, analist economic.

Guvernul ia dintr-un buzunar și bagă într-altul

Tot pentru a strânge banii pentru noile pensii, Guvernul ar mai avea un as în mânecă. Creșterea taxelor pe proprietate, eliminarea tuturor facilităților fiscale și introducerea impozitului progresiv.

„Când faci o afirmație trebuie să știi dacă acei bani există sau nu există”, spune o femeie.

Tot experții în economie spun că triumful guvernului privind majorarea pensiilor cu 40% va fi plătit de fiecare român.

Dar oamenii.. nici nu vor să audă de alte taxe.

„O să ne coste mai mult decât ne dau ei”, spune o altă femeie.

Atunci când vorbim despre încrederea românilor în autorități, guvernul și parlamentul sunt la finalul clasamentului, cu o cotă considerabil mai scăzută decât în urmă cu 10 ani. Coaliția de guvernare, care ar fi trebuit să funcționeze ca un întreg- e mai degrabă dezbinată- spun analiștii.

„Cei doi parteneri de coaliție care ar trebui să vorbească pe o singură voce ajung, de fapt, să evite fiecare dintre ei orice cost politic. Ce se întâmplă în acest moment cu legea pensiilor este un exemplu foarte bun pentru motivele care au dus, printre altele, la scăderea încrederii în Guvern și în Parlament”, spune Elena Calistru, analist politic.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citește și: Duș rece pentru Guvernul Ciolacu în ziua în care promite "marea cu sarea" pentru pensionari

Oamenilor nu le rămâne decât să aștepte.

Să vedem dacă promisiunea va fi dusă la final. Indexarea cred că va fi realizată, dar partea a doua...”, spune o persoană.

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie adoptată de parlament și promulgată de președinte. PSD susține că nu vor fi taxe noi în 2024, dar chiar din prima luna a anului se vor aplica măsurile din pachetul fiscal adoptat în toamna aceasta, printre care figurează mai multe majorări de TVA.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si