Pensii recalculate 2024. Veste bună despre noua formulă de calcul de la șeful Casei de Pensii
Toate pensiile vor fi recalculate în septembrie 2024, iar noua formulă de calcul va putea fi pusă în aplicare în scurt de toți pensionarii. Șeful Casei Naționale de Pensii a făcut un anunț extrem de așteptat de seniorii din România.
Author: Sorin Negru miercuri 10 ianuarie 2024 , 12:29
Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a declarat că normele de aplicare a legii pensiilor, legea 360/2023, urmează să fie deja publicate în Monitorul oficial în luna ianuarie 2024.
Veste bună pentru toți pensionarii din România: vor putea testa în următoarele săptămâni sau luni noua formulă de calcul pe care statul o va folosi din septembrie 2024.
”Noi ne propunem ca aceste norme de aplicare a legii 360 sa fie deja publicate în Monitorul oficial în luna ianuarie", a declarat Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de pensii.
Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii: "Vor fi creșteri spectaculoase de peste 80%"
Conform legii, sunt 90 de zile la dispoziție pentru a elabora aceste norme, dar autoritățile vor să scurtăm această perioadă pentru a rămâne timp după aceea pentru a realiza programul informatic.
"Urmează să cuprindem noua formulă de calcul care este complet diferită față de actuala formula de calcul. Eu urmăresc situația procesului. Suntem trecuți de 95%, mai avem puțin și finalizăm, când avem aplicația, dosarele să fie în format electronic de ultimă generație", a explicat Daniel Baciu.
"Totul să fie gata, în septembrie, oamenii să primească măririle, o sa fie creșteri spectaculoase de peste 80% pentru cine a cotizat mai mult”, a mai spus Baciu, potrivit Romania TV.
Noua formulă de calcul se aplică pensiilor din septembrie 2024
Noua lege a pensiilor, adoptată la finalul anului trecut, vine cu o nouă formulă de calcul care se aplică din septembrie 2024.
Se preconizează ca aproximativ 3 milioane de pensionari să primească pensii mai mari după recalculare.
Cei care vor avea o pensie mai mică după noua formulă de calcul vor primi aceiași bani, fără nicio reducere de venit.
De anul viitor, pensiile vor fi indexate cu rata inflației plus o medie a creșterii salariale medii din România.
Cum îți calculezi singur pensia recalculată
Pensia va fi egală cu valoarea punctului de referință înmulțit cu numărul de puncte. Valoarea punctului de referință reprezintă valoarea punctului de pensie împărțit la 25, iar numărul total de puncte de pensie este format din numărul de puncte contributive, necontributive și de stabilitate.
Ministerul Muncii a prezentat recent un exemplu de calcul pentru a arăta care va fi pensia în septembrie.
Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar la câștigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului din anul respectiv. Câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.789 de lei.
Exemplul dat de Ministerul Muncii:
Un câștig brut de 6.991 de lei (aproximativ 4.000 lei net) îl împarți la câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale (6.991
de lei împărțit la 6.789 de lei), rezultă 1,02978 puncte pe luna respectivă. Se utilizează cinci zecimale.
Punctajele lunare se adună, iar suma se împarte la 12 luni și rezultă punctajul anual.
Punctajele anuale acumulate se adună, iar suma se înmulțește cu Valoarea Punctului de Referință (VPR) care e de 81 de lei din 2024.
Exemplu: Ai muncit 35 de ani și ai avut venituri contributive exact cât este câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat? Înseamnă că ai acumulat 35 de puncte (35 puncte X 81 de lei). Rezultă o pensie brută de 2.835 de lei.
La numărul total de puncte se mai adaugă și punctele de stabilitate pentru că sunt peste 25 de ani de muncă: 0,5 puncte pe an între 26 și 30 de ani și 0,75 puncte pe an între 31 și 35 de ani. În exemplul nostru rezultă 6,25 puncte de stabilitate. Adică încă 506,25 lei la pensie. În total, o pensie de 3.342 lei. După impozitare, pensia cuvenită rezultată este de 3.208 lei.
Tot acest calcul este valabil din septembrie 2024, când intră în vigoare Legea nr. 360/2023, potrivit postării pe Facebook a Ministerului Muncii.