Pensii speciale. Sunt vizaţi, printre alţii, parlamentarii, judecătorii şi procurorii, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţiştii, funcţionarii publici cu statul special, funcţionariI publici parlamentari. Aceasta, pe fondul protestelor din Justiţie, materializate inclusiv prin oprirea activităţii unor instanţe.

Pro România anunţă că va vota în favoarea legii, dar îşi menţine opinia conform căreia soluţia este impozitarea pensiilor speciale.

Liderul deputaţilor PNL Florin Roman a declarat marţi,în plen, după ce a enumerat legile care reglementează pensiile speicale, unele dintre ele având ca iniţiatori PSD: ”Vă invităm să rupeţi frăţia cu pensiile speciale

şi să vă întoarceţi cu faţa către români”, conform news.ro.

Pensii speciale
Pensii speciale

Citeste si: VIDEO| Vot pentru eliminarea pensiilor speciale. Decizia aparține deputaților

Pensii speciale. Cine susține eliminarea pensiilor speciale?

Majoritatea partidelor susțin eliminarea pensiilor speciale. Proiectul care este dezbătut astăzi și care va ajunge la vot final este cel elaborat de PNL, care ar elimina toate pensiile speciale cu excepția celor ale militarilor, polițiștilor, angajațiilor din penitenciare și din serviciile speciale.

Sunt și parlamentari care spun că ar exista și variante mai bune pentru eliminarea acestor pensii. Parlamentarii Pro România, de exemplu, a anunțat că nu vor vota acest proiect și că ar fi preferabilă impozitarea pensiilor speciale.

Pensii speciale. Este un punct de vedere pe care îl împărtășesc și social-democrații, dar aceștia au anunțat că vor vota proiectul liberalilor.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Atât PSD, cât și Pro România susțin că proiectul pe care îl promovează PNL este neconstituțional. Ei spun că sunt probleme legate de eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați. Aceștia au protestat deja față de această măsură și spun că există deja decizii ale Curții Constituționale care asigură dreptul la această pensie.

Citeste si: Ce impozit plătește românul cu cea mai mare pensie! Incredibil, cât ar plăti un salariat cu același venit

Pensii speciale. Plafonarea pensiilor pentru magistrați

USR susține un amendament care prevede plafonarea pensiilor pentru magistrați, astfel încât proiectul să fie constituțional. Ei spun însă că vor vota oricum proiectul și că vor cere și ca propunerea legislativă depusă de ei pe această temă să fie pusă pe ordinea de zi.

Pensii speciale
Pensii speciale

Sunt probleme legate și de pensiile speciale ale parlamentarilor. Această decizie ar trebui luată într-un plen reunit al Camerei Deputaților.

Pensii speciale. Peste 9000 de foști magistrați, grefieri, diplomați, piloți, parlamentari și angajați ai Curții de Conturi încasează, potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice, pensii speciale. Asta pe lângă cei peste 150.000 de foști militari, angajați ai Ministerului de Interne sau ai serviciilor secrete care beneficiază de astfel de pensii de serviciu, dar care nu sunt vizați de proiectul aflat pe masa Parlamentului.

Sunt cazuri în care pensionarul nu a contribuit niciun leu cât timp a fost în activitate, însă a ajuns să încaseze zeci de mii de lei lunar.

Citeste si: Băsescu, despre majorarea pensiilor: Discutăm de creşterea cu 40% a pensiilor a cinci milioane de oameni/ Cred că s-a ajuns la o limită care poate prăbuşi ţara

Pensii speciale. Proiecte pe ordinea de zi

Două proiecte cu acest subiect sunt înscrise pe ordinea de zi.

Primul este ”Propunerea legislativă privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România”. Proiectul a fost depus de PNL, în februarie 2019, şi a fost respins de Senat, în iunie 2019. În 24 iunie 2019, proiectul a ajuns pentru dezbatere la Camera Deputaţilor, dar abia în decembrie a ajuns pentru aviz în Comisia de muncă.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Pensii speciale. Al doilea proiect de lege aflat pe ordinea de zi şi care vizează pensiile speciale este ”Propunerea legislativă pentru abrogarea pensiilor speciale”, poiect iniţiat de USR. Proiectul a fost respins de Senat în martie 2018 şi a ajuns în 28 martie 2018 pentru dezbatere la Camera Deputaţilor.

Pensii speciale
Pensii speciale

Citeste si: Orban: Există câteva motive pentru ca proiectul Legii pensiilor speciale să fie redezbătut în comisia de specialitate

Şi în 18 decembrie 2019, proiectul de eliminare a pensiilor speciale, cu excepţia celor ale militarilor şi poliţiştilor, s-a aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, dar votul a fost amânat.

Chiar marţi, înaintea şedinţei de plen a Camerei, liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, declara, după o întâlnire cu premierul, că Guvernul nu îşi asumă un proiect de lege de modificare a legii pensiilor pentru grefieri şi personalul auxiliar din justiţie, manifestându-şi disponibilitatea pentru a discuta o ameliorare a cadrului legislativ în această privinţă. Grefierii au anunţat că vor decide alte forme de protest, în funcţie de votul deputaţilor de marţi.

Pensii speciale. Dana Gîrbovan: Discursul politic pe tema pensiilor de serviciu este ”demagogic şi manipulator” 

Pensii speciale. Judecătoarea Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor a afirmat că discursul politic pe tema pensiilor de serviciu este ”demagogic şi manipulator”, la fel cum a fost discuţia despre recursul compensatoriu. ”Populismul a omorât orice şansă la o dezbatere raţională care să permită găsirea unor soluţii practice”, susţine judecătoarea, care afirmă că eliminarea pensiilor speciale ”va da cetăţenilor un fals sentiment de echitate şi bunăstare, aceştia fiind din nou manipulaţi”. În plus, Dana Gîrbovan precizează că doar 3% dintre pensiile speciale aparţin magistraţilor şi personalului auxiliar.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si