Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU a avertizat luni că centrala electrică Zaporojie din Ucraina se apropie periculos de un incident nuclear, pe fondul atacurilor continue, informează The National News.

Ce spune şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică?

Dronele au atacat duminică Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, lovind clădirea unui reactor, în cel mai grav incident de acest fel din noiembrie 2022.

"Nu trebuie să permitem ca sentimentul de mulțumire să lase un rol al zarurilor să decidă ce se va întâmpla mâine", a declarat Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, în fața Consiliului de Securitate al ONU, precizează sursa citată.

Pericol accident nuclear

Imagine cu centrala nucleară din Ucraina.

[Sursa foto: Profimedia]

Citește și: Un lider Hamas și-a pierdut cei trei fii și un nepot, într-un atac aerian. Ireal cum a reacționat când a aflat tragica veste? "Îi mulțumesc lui Allah"

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Riscul unui accident major este posibil, chiar dacă reactoarele sunt oprite, a mai spus acesta.

Forțele ruse au menținut controlul asupra centralei nucleare din Zaporojie de la începutul invaziei Ucrainei, în luna februarie 2022.

Centrul a fost inactiv începând din același an din cauza bombardamentelor. De asemenea, centrala a fost supusă unor atacuri cu drone care au început pe data de 7 aprilie.

"Aceste atacuri nesăbuite trebuie să înceteze imediat. Deși, din fericire, de data aceasta nu au dus la un incident radiologic, ele cresc semnificativ riscul la centrala nucleară Zaporojie, unde siguranța nucleară este deja compromisă", a declarat dl Rafael Grossi.

Citește și: Risc de accident nuclear la doi pași de România. Un nou atac cu drone asupra centralei din Zaporojie

AIEA are personal în cinci centre nucleare ucrainene pentru a supraveghea siguranța și securitatea pe fondul ocupației rusești, inclusiv la Zaporojie, ceea ce permite agenției să investigheze și să raporteze evenimentele. 

Pericol accident nuclear

Imagine reprezentativă pentru centrala nucleară din Ucraina.

[Sursa foto: iStock]

În tot acest timp, trimisul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a declarat în fața consiliului că Moscova nu a folosit niciodată arme grele la centrala nucleară și nici nu a lansat atacuri de pe teritoriul său. Tot el a spus și că Ucraina a intensificat atacurile asupra centralei în ultimele luni, iar Rusia a informat AIEA. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si