Petre Tutea a fost un roman anapoda. Comunist convins, „dumirit” la legionarism, pentru a muri in 1991 sub steagul galben al Partidului National Liberal. Adulat in anii ’90, apoi dispretuit pentru dogmatismul sau de sueta, azi e pretutindeni pe Facebook cu citatele sale celebre si cu fesul de noapte pe cap.

Citeste si: Viata Parintelui Arsenie Boca. Cand a inceput sa faca minuni si cum si-a trait tineretea "Sfantul Ardealului"

La 6 octombrie 1902 s-a nascut Petre Tutea, eseist, filosof, economist, om politic si membru al Miscarii Legionare. A fost supranumit un Socrate roman datorita preocuparilor filosofice si rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul sau personal in orice circumstante, chiar si in inchisoare. Din cauza persecutiei a publicat foarte putin inainte de 1989, insa imediat dupa prabusirea regimului comunist scrierile si interviurile sale au inceput sa fie difuzate.(d. 1991).

Nascut in familia unui preot, a studiat la Liceul ”Neagoe Basarab” din Cimpulung-Muscel si la Liceul ”George Baritiu” din Cluj. A urmat Facultatea de Drept la Universitatea din Cluj, ajungand doctor in Drept administrativ, ”Magna cum laude” (1929).
In anul 1932, fondeaza revista ”Stinga: linia generala a vremii”, unde semneaza cu pseudonimul Petre Boteanu. In 1933 este referent in Ministerul Comertului si Industriei, institutie care in 1936 isi va schimba numele.

Intre anii 1933-1934 a fost atasat la Legatia Economica Romana din Berlin, unde se intalneste cu Nae Ionescu.

In 1935 a publicat Manifestul revolutiei nationale, impreuna cu Sorin Pavel, Ioan Craciunel, Gheorghe Tite, Nicolae Tatu si Petre Ercuta. Intre anii 1936-1939 a fost sef de sectie in Ministerul Economiei Nationale, Biroul de publicatii economice si propaganda. In 1940 a fost sef de sectie in Ministerul Comertului Exterior.
Colaboreaza la diverse publicatii, in special la ”Cuvintul”, condus de Nae Ionescu, unde publica articole de economie politica.

Printre ceilalti colaboratori ai ziarului se aflau Constantin Noica, Mircea Eliade, Radu Gyr, Gheorghe Racoveanu, Mircea Vulcanescu si multi alti intelectuali ce faceau parte din generatia anilor 1930. Intre 1940-1944 a fost sef de sectie in Ministerul Razboiului, iar intre anii 1944-1948 a fost director de studii in Ministerul Economiei Nationale.
si este trimis in mai multe calatorii diplomatice:Berlin, Budapesta si Moscova. Intra apoi intr-un cerc select de intelectuali:Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu, Constantin Noica si altii. Colaboreaza la revista “Cuvantul” a lui Nae Ionescu. Influenta acestor personalitati ale culturii romanesti ii va marca viata. Tutea trece de la stanga la dreapta, devenind legionar.

In cadrul Guvernului National-Legionar, Petre Tutea a indeplinit functia de Director in Ministerul Economiei Nationale. Intre 1940 si 1944 a fost Sef de sectie in Ministerul Razboiului, iar intre anii 1944-1948 a fost Director de studii in Ministerul Economiei Nationale.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial este anchetat cinci ani in stare de arest, fiind condamnat definitiv in 1956. In cei 13 ani de temnita trece prin inchisorile Malmaison, Aiud, Jilava si Ocnele Mari.

Dupa gratii tine adevarate predici cu paralele intre intre Platon si Hristos, intre paganism si crestinism.  “Constantin Noica mi-a povestit ca in inchisoare, la un interogatoriu care se prelungea peste masura, anchetatorul a sfarsit prin a proclama rastit, cu titlu de avertisment: «Asculta, eu l-am anchetat si pe Tutea!» Era pentru el o dovada de extrema competenta, o incununare profesionala de tipul doctoratului, o proba suprema. Calaul se legitima prin anvergura victimei”, nota, in 1990, Andrei Plesu.

Este condamnat la 10 ani inchisoare in 1957, apoi i se intenteaza un nou proces in 1959 si este condamnat la 18 ani munca silnica, din care a executat 8 ani (1956-1964) in diverse penitenciare- Malmaison, Aiud, Jilava si Ocnele Mari. Dupa gratii tine adevarate predici cu paralele intre intre Platon si Hristos, intre paganism si crestinism.

Dupa ce a fost eliberat in timpul amnistiei din 1964, cu sanatatea zdruncinata in urma torturilor din inchisoare, Tutea s-a aflat sub observatia permanenta a securitatii comuniste. Numeroasele descinderi la locuinta sa modesta au dus la confiscarea a numeroase manuscrise, studii si materiale, printre care o copie a proiectului Prometeu. Catre sfarsitul vietii a inceput o Antropologie crestina conceputa schematic in sase capitole.

Dupa decembrie 1989, cunoaste o popularitate fulminanta. Primeste in garsoniera sa zeci de ziaristi, iar in lumea culturala incepe sa se vorbeasca despre un nou curent:tutismul. Marian Munteanu, liderul Golaniadei din 1990, se declara un discipol al lui Tutea.
Petre Tutea publica mai multe carti, dar talentul lui nu e acela de scriitor, ci de orator. Astfel, Tutea a ramas celebru cu o culegere de vorbe memorabile.
Andrei Plesu a scris despre popularitatea tarzie a lui Tutea ca despre un ultim ghinion al vietii lui:“I-a fost harazit sa ajunga un personaj «mediatic» in faza crepusculara a evolutiei sale, pe un fond de uzura fizica si psihica greu de compensat fie si printr-o exceptionala inzestrare nativa”.

Tutea moare la 3 decembrie 1991, dimineata. Avea 89 de ani. Este dus de la Bucuresti la Boteniul natal cu o masina care transporta morcovi. Inmormantarea are loc in ziua Sfintului Nicolae, drumul spre locul de veci facindu-l intr-un car tras de boi. Cei prezenti la inmormantare sustin ca nici macar nu erau boi. Erau vaci.

Printre citatele sale memorabile se numara:
- "Am suferit 13 ani in temnita pentru un popor de idioti”,
- "Comunismul este un cancer social. Unde se instaleaza, ramane pustiu."
- "Libertatea omului e partea divina din el."
- "La intrebarile fundamentale "de ce?" si "in ce scop?" aporetica rurala romaneasca raspunde: "d-aia"."
- "Umanitatea o iubesti lesne. Pe om mai greu."
- "Cand ma gandesc la omul liber si la omul inlantuit, imi vin in minte vorbele lui Faust: iubesc pe acela care doreste imposibilul."

El a ramas in memoria multor romani cu o comparatie intre crestinism si ateism:“O baba murdara pe picioare, care sta in fata icoanei Maicii Domnului in biserica, fata de un laureat al premiului Nobel ateu-baba e om, iar laureatul premiului Nobel e dihor. Iar ca ateu, asta moare asa, dihor”.
Tutea a murit ca liberal. Cum a trecut la liberalism? A explicat intr-unul dintre multele interviuri acordate dupa 1990. “ Daca a urcat pana la mine ditamai animalul, din delicatete... i-am semnat adeziunea”.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

“Animalul” pomenit de Tutea era Dan Amedeo Lazarescu, unul dintre initiatorii reinfiintarii PNL-ului dupa Revolutie. Legenda spune ca liftul nu a functionat in ziua cu princina, iar Tutea a fost induiosat de efortul lui Lazarescu, care, la 72 de ani, urcase pe scari opt etaje pentru el.

”Nu ma tem de moarte. Ma tem de insingurare. Eu, care am fost prezent la toate tragediile si victoriile acestei tari, ma simt ca un par in mijlocul furtunii. Singura nadejde este ca, om cum sunt, Dumnezeu ma iubeste si asa…”
Petre Tutea

Sursa: historia.ro; descopera.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si