Close sidebar
Close sidebar

Planeta de forma unei mingi de rugby, descoperită cu ajutorul unui telescop

Telescopul spaţial Cheops le-a permis astronomilor să identifice o planetă de forma unei mingi de rugby, la 1.800 de ani-lumină de Sistemul Solar.

Diana Puiu,

Planeta de forma unei mingi de rugby, descoperită cu ajutorul unui telescop

[Sursa foto: esa.int/European Science Agency]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Planeta identificată de telescopul spațial Cheops se află la o distanță de 1.800 de ani-lumină de Sistemul Solar. Noua planetă descoperită poartă numele de WASP-103b, relatează AFP. "Voiam să ştim dacă putem să detectăm forma unei planete observând curba ei de tranzit", adică variaţia de luminozitate a unei stele care se produce atunci când o exoplanetă trece prin faţa ei, a declarat acelaşi astrofizician de la Observatorul Paris-PSL. "Ideea este că atunci când o planetă precum o minge de rugby sau o planetă ca o minge de fotbal trece prin faţa unei stele, nu se obţine aceeaşi curbă de tranzit", a adăugat Jacques Laskar.

Citeste si: Mercur retrograd în 2022. Patru hop-uri importante: Zodiile care vor avea de trecut teste grele

Planeta are o masă de 1,5 ori mai mare decât a planetei Jupiter

Deformarea planetei le va oferi oamenilor de știință detalii cu privire la structura sa internă și compoziția acesteia. Din spusele specialiștilor, o planetă deformată trebuie să se afle cât mai aproape de steaua sa, pentru a suporta un puternic efect de atracție.
Exoplaneta WASP-103b este apropiată de steaua ei, fiind de proximativ 50 de ori mai aproape de stea decît Terra față de Soare.
Astronomii spun că planeta are o masă de 1,5 ori mai mare față de cea a lui Jupiter, iar steaua ei este mai mare decât cea a planetei amintite mai sus.

Oamenii de ştiinţă presupun că, la fel ca Jupiter, noua exoplanetă deţine un nucleu solid, înconjurat de un strat lichid, acoperit de o atmosferă gazoasă. Autorii acestui studiu vor să facă cunoscută nașterea acestei planete și evoluția ei, fiind conviși că aceasta nu ar fi putut apărea în locul în care se află acum. 

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

Citeste si: Mercur intră în retrograd începând cu 14 ianuarie 2022. Primul hop din an pentru zodii

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI