Stirul, care este una dintre cele peste 60 de specii de amarant din lume, este o planta bogata in vitamine si minerale si este atat un medicament natural, cat si un aliment gustos si hranitor.
Aceasta planta este mentionata si folosita de catre cele mai vechi populatii ale Asiei si o numeau "regina a nemuririi". Nu doar ei aveau aceasta impresie, ci si aztecii care credeau ca stirul este hrana imortalitatii.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
De mult, chiar si in Romania, oamenii foloseau stirul in alimentatie si pentru tratarea unor afectiuni. Stirul se poate folosi la prepararea de salate, tocanite sau ciorbe si are un continut de vitamine precum A, K, B1, B3, B6, B17, C, E, dar mai contine si riboflavina, acid folic si folat, calciu, fier, magneziu, fosofor, potasiu, zinc.
Specialistii sustin ca stirul poate fi considerat una dintre sursele de hrana ale viitorului, chiar daca in prezent este folosit de persoanele sarace sau pentru hranirea porcilor. Productia acestei plante poate atinge 10 tone la un hectar si se poate face o recoltare dupa numai 30-40 de zile. In peste 50 de tari tropicale, aceasta planta este cultivata ca si resursa alimentara.