Planul Roșu de Intervenție, activat la Sibiu! 15 copii au ajuns din tabără direct la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară
La hotel erau cazați 147 de copii, așa că autoritățile au intrat în alertă! DSP a deschis o anchetă.
S-a dat alarma vineri seara în județul Sibiu, după ce 15 copii care erau cazați la un hotel din Păltiniș au început să se simtă rău. Cu toții aveau simptome specifice unei toxiinfecții alimentare.
În hotel erau cazați 147 de copii în total. Autoritățile au activat Planul roșu de Intervenție și toți micuții care se simțeau rău au fost transportați la spital de urgență.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Medicii spun că cei mici nu au avut forme foarte grave ale bolii, astfel că doar 2 dintre aceștia au fost internați pentru tratament de specialitate.
„Copiii s-au prezentat în serviciul CPU în cursul nopţii cu simptomatologie digestivă sugestivă pentru o gastroeneterocolită acută, respectiv greaţă, vărsături, scaune diareice. S-a ridicat suspiciunea de toxiinfecţie alimentară. Niciun copil nu a avut forma severă de boală. Dintre aceştia, doi au fost internaţi în secţia Boli Infecţioase pentru tratament, iar restul de 13 au fost externaţi cu recomandări”,
a precizat Ioana Mătăcuţă, potrivit Agerpres.Situația a ajuns în atenția Direcției de Sănătate Publică, care a demarat o anchetă epidemiologică la hotelul din Păltiniș. Șeful DSP Sibiu spune că au fost recoltate deja probe de la unitatea de cazare și de la cei 15 copii care au ajuns la spital.
„În data de 09.08 in jurul orei 22,00 am fost anuntaţi prin serviciu de permanenţă despre o posibilă situaţie de toxinfecţie alimentară la o locaţie din staţiunea Păltiniş. DSP a mobilizat două echipe formate din medici epidemiologi şi asistenţi medicali. Una s-a deplasat la CPU al Spitalului de Pediatrie şi a demarat ancheta epidemiologică şi împreună cu personalul CPU recoltează probe biologice de la cei 15 copii (lichid de vărsătură, coprocultură şi sânge). A doua echipă de inspectori sanitari s-a deplasat în Staţiunea Păltiniş, la locaţia unde se aflau copiii, pentru evaluarea la faţa locului şi recoltare de probe din toate alimentele consumate, de pe suprafeţele unde acestea au fost preparate şi servite, de la personalul care a participat la pregătirea şi servirea alimentelor şi probe de apă (de la reţeaua de alimentare, de la dozatoarele din incita locaţiei şi de la piscina hotelului)”, a precizat directorul DSP Sibiu, Horaţiu Cojocaru.
DSP spune că probele recoltate au ajuns deja la laborator, ceea ce va ajuta autoritățile să spună cu exactitate ce i-a îmbolnăvit pe copiii care au aproximativ 14 ani.
„Ancheta epidemiologică şi prelevarea de probe a continuat pe tot parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă şi vom reveni cu date suplimemtare pe măsură ce ele vor fi disponibile”, a mai spus directorul DSP Sibiu, Horaţiu Cojocaru.