In articol:
- "Opinia publică a fost oripilată să vadă de ce sunt în stare așa-ziși politiști"
- Cum au decurs scenele de tortură, în perspectiva Parchetului general
- Abandonat în câmp după tortură
- Unul dintre polițiști nu a luat parte la infracțiuni
Citeste si: VIDEO-Victimele care au depus plângere împotriva polițiștilor au murit
"Opinia publică a fost oripilată să vadă de ce sunt în stare așa-ziși politiști"
După apariția în spațiul public a ororilor din secția 16 Poliție, ministrul de Interne a amenințat cu măsuri drastice care să curețe urgent sistemul.
"Avem toleranță zero față de astfel de indivizi, sigur că opinia publică, pe bună dreptate, a fost oripilata să vadă de ce sunt in stare asa-zisi politisti, ei purtau uniforma savarsind aceasta fapta.
Cum au decurs scenele de tortură, în perspectiva Parchetului general
Potrivit unui comunicat al Parchetului, la data de 1 septembrie 2020, în jurul orelor 01,45, agenţii de la Secţia 16 au organizat un filtru în zona străzii Calea Şerban Vodă din Capitală, context în care au fost abordaţi de doi tineri care le-au reproşat că nu poartă măşti de protecţie în plină pandemie de COVID-19.
Drept răspuns, şase dintre poliţişti, având asupra lor armamentul din dotare, l-au încătuşat pe unul dintre tineri şi l-au băgat într-o dubă, după care l-au dus pe un câmp în apropiere de Jilava, unde l-au bătut şi torturat.
"În locaţia respectivă, trei dintre inculpaţi au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violenţe fizice asupra victimei, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare şi inferioare, dar şi în zona degetelor mâinilor şi a tălpilor", spun procurorii.
În tot acest timp, trei dintre agenţii de poliţie, deşi nu au participat în mod activ la aplicarea loviturilor, au urmărit impasibili agresiunile la care a persoana vătămată era supusă de către colegii lor, neintervenind pentru oprirea acestora, deşi în virtutea atribuţiilor de serviciu aveau obligaţia de a interveni pentru protecţia persoanelor vulnerabile. Totodată, "unul dintre inculpaţi a supus persoana vătămată unor tratamente degradante".
Abandonat în câmp după tortură
După ce l-au torturat, poliţiştii l-au abandonat pe tânăr pe un teren viran, spun procurorii. În acelaşi timp, alţi doi poliţişti l-au lipsit în mod ilegal de libertate pe celălalt tânăr, în intervalul 01,45- 02,00.
Astfel, spun anchetatorii, după ce l-au încătuşat, tânărul a fost încuiat într-o autospecială, peste două jante auto depozitate pe bancheta din spate, după care au pulverizat spray lacrimogen în habitaclul autoturismului. Ulterior, bărbatul a fost transportat fără vreo justificare legală în zona Zeţari din Bucureşti, unde a fost abandonat pe o stradă întunecată.
"Pentru a crea aparenţa unui comportament violent al victimelor şi a justifica astfel conduita agenţilor de poliţie, unul dintre inculpaţi a aplicat sancţiuni contravenţionale fiecărei persoane vătămate, atestând în mod nereal cu ocazia întocmirii proceselor-verbale de contravenţie că acestea au fost depistate în timp ce tulburau ordinea şi liniştea publică. Pe parcursul desfăşurării urmăririi penale, un agent de poliţie din cadrul aceleiaşi secţii, acţionând în beneficiul unuia dintre agresori, i-a acordat ajutor în mod repetat, în scopul îngreunării cercetărilor şi tragerii sale la răspundere penală", precizează Parchetul.
Citeste si: VIDEO| Un bărbat amenință că se va arunca de la etaj! Polițiștii au intervenit de urgență
Unul dintre polițiști nu a luat parte la infracțiuni
Dintre cei nouă inculpaţi, unul se află în stare de arest preventiv, doi în arest la domiciliu, iar ceilalţi şase sunt plasaţi sub controlul judiciar.
Prin rechizitoriu s-a dispus şi clasarea cauzei faţă de un alt agent de poliţie de la Secţia 16, probele administrate în cursul urmăririi penale relevând că acesta nu a participat la săvârşirea infracţiunilor.