Ce este bine să oferi de pomană oamenilor sărmani de Sfânta Parascheva
Mâine, 14 octombrie 2020, este sărbătoare mare pe teritoriul României. Află ce este bine să faci în acea zi, dar și ce le poți oferi oamenilor sărmani de Sfânta Parascheva.
Data de 14 octombrie este marcată puternic în calendarul ortodox. Creștinii o prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Se spune că atunci când enoriașii părăsesc biserica după slujba închinată Sfintei Cuvioase trebuie să dea de pomană săracilor. În popor se zice că oamenii care vor să împartă persoanelor sărmane, mâine, este bine să le dea must, vin nou, pâine și lipie.
Același lucru și pentru credincioșii care au reușit să atingă moaștele Sfintei Parascheva de la Iași, în contextul pandemiei de Sars-Cov-2. La plecare oamenii trebuie să le ofere aceleași alimente sărmanilor.
Ce nu este bine să împarți mâine de ziua Sfintei Cuvioase Parascheva
Superstițioșii zic că mâine nu este bine să se împartă nuci, castraveți sau pepe roșu. Astfel că aceste alimente nu au ce căuta mâine în alimentația dumneavoastră.
Sfânta Parascheva înseamnă în greacă „Sfânta Vineri”. Parascheva este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și alte biserici de rit oriental. Sfânta patroană ocrotitoare a Moldovei este pomenită în calendarul ortodox pe 14 octombrie.
Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Catedrala din Iași. Ziua Hramului Sfintei Cuvioase se celebrează încă din seara de 13 spre 14 octombrie, acolo. Anul acesta, românii de pretutindeni nu au avut voie să meargă la Sfânta Cuvioasă din cauza măsurilor de precauție împotriva COVID-19.
Astfel că au voie să atingă moaștele doar persoanele din localitate, cei din afara localității vor fi legitimați și întorși înapoi.
„Având în vedere noul context în care ne aflăm, întrucât nu vor mai putea veni la Iași pelerini din alte localități, racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi scoasă mâine dimineață, cum era programul inițial, ci va rămâne în Catedrala Mitropolitană.
Mitropolia Moldovei și Bucovinei a notificat Prefectura Județului Iași că sărbătoarea nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la săvârșirea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva”, a transmis Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, potrivit Mediafax.
O superstiție mai veche transmite că Parascheva se roagă la Dumnezeu pentru femeile care urmează să aducă pe lume un copil. Dacă ești însărcinată, este recomandat să împarți din mâncarea ta cu copiii sărmani, așa Sfânta te va ocroti la naștere, iar momentul respectiv va fi lipsit de dureri.