Close sidebar
Close sidebar

"Porțile Iadului” din Asia Centrală îi sperie pe turiști. De ce nu poate fi stins craterul nici după 53 de ani

Geologii au incendiat craterul de gaz Darvaza din Turkmenistan în 1971, crezând că focul se va stinge în câteva săptămâni, dar groapa încă arde 53 de ani mai târziu. "Porțile Iadului”, cum este cunoscut craterul de gaz, atrag mii de turiști anual, dar experiența este una înfricoșătoare. 

Sorin Negru,

Porțile Iadului - craterul de gaz de la Darvaza are după 53 de ani

[Sursa foto: Captură YouTube]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

"Porțile Iadului” reprezintă un crater plin de metan și foc în deșertul statului ex-sovietic Turkmenistan.

Citește și: Fenomen misterios: Pământul se rotește mai lent, iar zilele ar putea să devină mai lungi

Există mai multe relatări diferite despre cum s-au format Porțile Iadului, dar cea mai răspândită istorie este că acest crater neobișnuit s-a deschis în 1971, după ce o instalație de foraj sovietică a lovit accidental un rezervor de gaz natural.

Forajul a făcut ca pământul din jurul platformei să se prăbușească și creând o scurgere uriașă din rezervorul de gaz, potrivit Live Science.

Cum s-au aprins "Porțile Iadului"

Imediat ce solul s-a deschis, gaz metan și alți vapori nocivi au început să iasă din crater, care are aproximativ 70 de metri în diametru și 30 de metri adâncime.

Acest lucru i-a determinat pe geologi să vină cu un plan îndrăzneț pentru a preveni un potențial dezastru ecologic- acela ca oamenii din satele învecinate să fie otrăviți de gazele brute.

Soluția a fost neașteptată: la scurt timp după deschiderea craterului, oamenii de știință sovietici i-au aprins pereții, crezând că focul va arde metanul în câteva săptămâni înainte de a se stinge. Dar, în schimb, focul a continuat să ardă mai bine de cinci decenii!

Citeste si: Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu- Piteşti- kanald.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Cincizeci și trei de ani mai târziu, în ciuda faptului că președintele Turkmenistanului a anunțat planuri de a închide Porțile Iadului- craterul de gaz Darvaza este încă un incendiu puternic.

Craterul se află în vârful bazinului Amu-Darya, o provincie foarte productivă de petrol și gaze naturale, care se întinde prin Turkmenistan și Uzbekistan.

Cantități uriașe de gaze naturale – în principal metan – se infiltrează prin scoarța terestră prin bazin, așa că „nu ar trebui să fim surprinși că există [craterul Darvaza]”, a declarat Mark Ireland, lector superior în geoștiințe energetice la Universitatea Newcastle din Marea Britanie.

Lumina focului este vizibilă de la kilometri distanță, potrivit Atlas Obscura, iar situl a devenit una dintre atracțiile turistice de top ale țării, atrăgând în jur de 10.000 de vizitatori pe an.

Craterul și-a câștigat faima pe internet și în 2019, când președintele Turkmenistanului, Gurbanguly Berdymukhamedov, a lansat un videoclip în care se afla conducând o mașină de campanie și făcea gogoși pe marginea craterului.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI