Porumbul este sanatos? Medicii nutritionisti ne spun cum si cand sa il consumam
Fie ca il consumam fiert sau copt, porumbul este acum vedeta sezonului. Dar consumul lui este benefic organismului? Nutritionistii ne spun cand si cum sa il consumam.
"Porumbul face parte din categoria cerealelor. Cerealele integrale sunt o sursa de carbohidrati buni pentru organism, care furnizeaza energie constanta pe parcursul zilei, previn cresterile si scaderile bruste de glicemie si ofera o senzatie de satietate indelungata.
Carbohidratii complecsi pe care ii regasim in cereale au proprietatea de a fi absorbiti mai lent de organism decat cei simpli si sunt convertiti mai degraba in energie decat in grasime, daca sunt consumati in timpul zilei.
Prin urmare, porumbul este bun pentru organism daca este consumat cu masura si inainte de ora 18.00" spune medicul primar nutritionist Laura Ene.
Acesta a mai atras atentia si ca inlocuirea painii cu mamaliga nu ne ajuta sa slabim, pentru ca mamaliga creste glicemia si ingrasa la fel de tare ca painea.
"Diferenta este doar de cantitate. O lingura de mamaliga bine facuta de 60 g contine aceeasi cantitate de zahar si de calorii ca o felie de paine de 20 g, iar 100 g de porumb boabe fiert are 20 g de zahar si este echivalent
cu 160 g de mamaliga pripita", a explicat Laura Ene.
Referitor la consumul conservelor de porumb existente in comert, specialistul ne recomanda sa evidam consumul acestora.
"Tot ce este conservat din comert contine de obicei multa sare, mult zahar, precum si aditivi care nu sunt altceva decat toxine pentru corpul nostru. Cititi cu atentie etichetele atunci cand cumparati conserve pentru a vedea ce contin mai exact.
Eu recomand varianta de fierbere si congelare acasa in loc de conserve", ne-a sfatuit medicul.
Cu ce alimente ar trebui sa combinam porumbul pentru a avea parte de o masa sanatoasa?
"Il putem alege cel mai bine pentru pranz si combina, de exemplu, cu o portie generoasa de legume cu 5% glucide (ciuperci, dovlecei, vinete, conopida)" a declarat medicul pentru ziare.com.
"Porumbul face parte din categoria cerealelor.
Cerealele integrale sunt o sursa de carbohidrati buni pentru organism, care furnizeaza energie constanta pe parcursul zilei, previn cresterile si scaderile bruste de glicemie si ofera o senzatie de satietate indelungata. Carbohidratii complecsi pe care ii regasim in cereale au proprietatea de a fi absorbiti mai lent de organism decat cei simpli si sunt convertiti mai degraba in energie decat in grasime, daca sunt consumati in timpul zilei. Prin urmare, porumbul este bun pentru organism daca este consumat cu masura si inainte de ora 18.00"
spune medicul primar nutritionist Laura Ene.
Acesta a mai atras atentia si ca inlocuirea painii cu mamaliga nu ne ajuta sa slabim, pentru ca mamaliga creste glicemia si ingrasa la fel de tare ca painea. "Diferenta este doar de cantitate. O lingura de mamaliga bine facuta de 60 g contine aceeasi cantitate de zahar si de calorii ca o felie de paine de 20 g, iar 100 g de porumb boabe fiert are 20 g de zahar si este echivalent cu 160 g de mamaliga pripita", a explicat Laura Ene.
Referitor la consumul conservelor de porumb existente in comert, specialistul ne recomanda sa evidam consumul acestora. "Tot ce este conservat din comert contine de obicei multa sare, mult zahar, precum si aditivi care nu sunt altceva decat toxine pentru corpul nostru. Cititi cu atentie etichetele atunci cand cumpara ti conserve pentru a vedea ce contin mai exact. Eu recomand varianta de fierbere si congelare acasa in loc de conserve", ne-a sfatuit medicul.
Cu ce alimente ar trebui sa combinam porumbul pentru a avea parte de o masa sanatoasa?
"Il putem alege cel mai bine pentru pranz si combina, de exemplu, cu o portie generoasa de legume cu 5% glucide (ciuperci, dovlecei, vinete, conopida)" a declarat medicul pentru ziare.com.