Postul Crăciunului 2023 are o însemnătate deosebită. Alături de Postul Paștelui, face parte din cele mai importante rânduieli bisericești de peste an. Există câteva reguli stricte pentru cei care vor să îl țină.

Când începe Postul Crăciunului 2023?

Postul Crăciunului 2023 începe pe data de 14 noiembrie și trebuie ținut timp de 40 de zile. Se încheie pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului.

Ca însemnătate religioasă, acest amintește de postul de 40 de zile ținut de profetul Moise pe Muntele Sinai, înainte de primirea Tablelor Legii.

Lăsata Secului are loc pe 14 noiembrie, seara. Dacă 14 noiembrie pică într-o zi de miercuri sau vineri, se lasă sec cu o zi înainte. Nu e cazul anul acesta.

Citește și: Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Tradiții și obiceiuri

Sunt multe zile cu dezlegare la pește

Sunt multe zile cu dezlegare la pește

[Sursa foto: Pexels.com]

Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2023

Post al bucuriei, așa mai este denumit de credincioși Postul Crăciunului. Și asta pentru că are foarte multe zile cu dezlegare la pește.

Lista completă a zilelor cu dezlegare la pește:

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

21 noiembrie (Intrarea în Biserică a Maicii Domnului)
25 noiembrie
26 noiembrie
30 noiembrie (Sfântul Andrei)
2 decembrie
3 decembrie
4 decembrie
5 decembrie
6 decembrie (Sfântul Nicolae)
7 decembrie
9 decembrie
10 decembrie
12 decembrie
16 decembrie
17 decembrie

Citește și: Postul Crăciunului 2023. Pe ce dată începe? Durata de 40 de zile a fost stabilită la Sinodul din Constantinopol din anul 1166

Postul Crăciunului 2023

Postul Crăciunului 2023

[Sursa foto: Pexels.com]

Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului 2023

Înainte de începerea Postului, de Lăsata Secului, credincioșii petrec în familie, cu mese îmbelșugate. De a doua zi, vor tăia de pe listă o serie de alimente, conform regulilor postului.

Tradiția populară spune că în timpul Postului Crăciunului sunt organizate șezători în cadrul cărora se discută, se cântă colinde și se fac planuri pentru sărbătorile care urmează.

Gospodăria trebuie să fie aranjată și există o regulă importantă. Spre exemplu, oalele de bucătărie trebuie puse cu gura în jos când le depozitați. Astfel, se spune că familia va fi ocrotită de necazuri și boli.

În Ajunul Sfântului Andrei, sărbătoare foarte importantă din Postul Crăciunului, este indicat să ungem ușile și ferestrele cu usturoi pentru a fi feriți de spiritele rele.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Salatele sunt foarte bune în timpul postului

Salatele sunt foarte bune în timpul postului

[Sursa foto: Pexels.com]

Ce nu se face în Postul Crăciunului 2023

Sub nicio formă, în perioada postului, nu se fac nunți sau botezuri. Evenimentele sunt programate mereu ținând cont de posturile de peste an.

Din punct de vedere al dietei, trebuie eliminate următoarele produse: carne, ouă, lapte, brânză. Pește se consumă în zilele cu dezlegare la pește.

În Ajunul Crăciunului, nu este bine să dai lucruri din casa ta. Nu e bine nici să împrumuți obiecte sau bani.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si