In articol:
- Când începe Postul Crăciunului 2023?
- Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2023
- Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului 2023
- Ce nu se face în Postul Crăciunului 2023
Postul Crăciunului 2023 are o însemnătate deosebită.
Când începe Postul Crăciunului 2023?
Postul Crăciunului 2023 începe pe data de 14 noiembrie și trebuie ținut timp de 40 de zile. Se încheie pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului. Ca însemnătate religioasă, acest amintește de postul de 40 de zile ținut de profetul Moise pe Muntele Sinai, înainte de primirea Tablelor Legii.
Lăsata Secului are loc pe 14 noiembrie, seara. Dacă 14 noiembrie pică într-o zi de miercuri sau vineri, se lasă sec cu o zi înainte. Nu e cazul anul acesta.
Citește și: Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Tradiții și obiceiuri
Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2023
Post al bucuriei, așa mai este denumit de credincioși Postul Crăciunului. Și asta pentru că are foarte multe zile cu dezlegare la pește.
Lista completă a zilelor cu dezlegare la pește:
21 noiembrie (Intrarea în Biserică a Maicii Domnului)
25 noiembrie
26 noiembrie
30 noiembrie (Sfântul Andrei)
2 decembrie
3 decembrie
4 decembrie
5 decembrie
6 decembrie (Sfântul Nicolae)
7 decembrie
9 decembrie
10 decembrie
12 decembrie
16 decembrie
17 decembrie
Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului 2023
Înainte de începerea Postului, de Lăsata Secului, credincioșii petrec în familie, cu mese îmbelșugate. De a doua zi, vor tăia de pe listă o serie de alimente, conform regulilor postului.
Tradiția populară spune că în timpul Postului Crăciunului sunt organizate șezători în cadrul cărora se discută, se cântă colinde și se fac planuri pentru sărbătorile care urmează.
Gospodăria trebuie să fie aranjată și există o regulă importantă. Spre exemplu, oalele de bucătărie trebuie puse cu gura în jos când le depozitați. Astfel, se spune că familia va fi ocrotită de necazuri și boli.
În Ajunul Sfântului Andrei, sărbătoare foarte importantă din Postul Crăciunului, este indicat să ungem ușile și ferestrele cu usturoi pentru a fi feriți de spiritele rele.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Ce nu se face în Postul Crăciunului 2023
Sub nicio formă, în perioada postului, nu se fac nunți sau botezuri. Evenimentele sunt programate mereu ținând cont de posturile de peste an.
Din punct de vedere al dietei, trebuie eliminate următoarele produse: carne, ouă, lapte, brânză. Pește se consumă în zilele cu dezlegare la pește.
În Ajunul Crăciunului, nu este bine să dai lucruri din casa ta. Nu e bine nici să împrumuți obiecte sau bani.