Close sidebar
Close sidebar

Până la ce oră se ține postul negru în Vinerea Mare. Preot: "Atunci a fost coborât Domnul de pe cruce"

Preoții ortodocși le amintesc credincioșilor care sunt rânduielile creștine cu privire la postul negru din Vinerea Mare și ce semnificație au suferința, răbdarea și foamea noastră dinaintea Învierii de Paște.

Sorin Negru,

Unul dintre cei mai îndrăgiți preoți din România, părintele Vasile Ioana

[Sursa foto: Facebook ]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Vinerea Mare. Preoții ne cer să pătimim împreună cu Domnul "ca să ne putem bucura împreună cu El la Înviere", ca să ne putem bucura de "victoria prin suferință".

Citește și: Cum să te pregătești pentru postul negru din Vinerea Mare

Vinerea Mare. "Haideți să răbdăm cu el, haideți să ne fie foame. Cine poate și e sănătos să nu mănânce nimic până apune soarele. Nici apă, nimic. Apune soarele, trei guri de aghiasmă mare, anafură și apoi mâncare uscată fără ulei", spune părintele Vasile Ioana despre postul din Săptămâna patimilor. 

Citește și: Calendar ortodox 14 aprilie 2023. Ce sărbătoare este vineri?

Vinerea Mare. "Cunosc oameni care de joi seara nu mai mănâncă nimic până în noaptea de Paști. Nu poate oricine asta. Dar cine are putere și dragoste de Dumnezeu, cine și poate și e sănătos, până seara să nu mănânce nimic", face precizarea preotul din București.

Vinerea Mare, post negru. "Atunci a fost coborât Domnul de pe cruce"

Unul dintre cei mai îndrăgiți preoți din România, părintele  Vasile Ioana  le recomandă celor care nu pot ține un post atât de dur să reziste în Vinerea Mare până la ora 15.00. 

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

"Cine nu poate așa, măcar până la 3. Eu aici mă încadrez datorită muncii pe care o fac,  mănânc la 3 și 5 minute.

De ce? Pentru că Domnul a fost răstignit la ora 12.00 și a stat pe cruce până la 3.

Și la 3 a coborât de pe cruce. Cât timp a stat pe cruce, să fim și noi în împreună-pătimire cu el. Hai să nu mâncăm până la 3. Nu poți nici așa, bea apă, dar începe cu aghiasma mare", le-a spus părintele enoriașilor săi( vezi video mai jos).

Preotul spune că Săptămâna mare trebuie să fie altfel- cu desăvârșire fără relații trupești, fără ceartă și cu curățenie sufletească. 

Se spală sau nu în Vinerea Mare?

Preotul Vasile Ioana combate mitul care spune că nu ai voie să speli în Vinerea Mare. Nu este nicio regulă scrisă care să interzică acest fapt.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citește și: VIDEO- Meniul de Paște gata făcut se poate achiziționa din băcănii

Oamenii au totuși datoria de a se prezenta la slujba sfântă care are loc în Vinerea Mare. 

„Se spune că în Vinerea Mare nu ai voie să speli. Ai voie și în Vinerea Mare, pentru că este o zi în care sigur că suferim pentru răstignirea Domnului, omul merge la prohod, iar femeile care au acest ritual nu au timp să spele, dar vinerea poți să speli fără niciun fel de problemă, nu există niciun temei care să ne interzică”, a spus preotul ortodox. 

Rugăciunea din Vinerea Mare 

"Tu, Iubirea mea crucificată, blândul meu Iisus, Tu care, pentru a obține pentru mine o moarte bună, ai binevoit să alegi pentru tine o moarte atât de crudă, amintește-Ți că sunt una din oițele pe care le-ai răscumpărat cu prețul Sângelui Tău Prea Sfânt; Tu care, atunci când toți oamenii din jur mă vor abandona și nimeni nu va putea să-mi dea un ajutor, ești singurul care vei putea să mă mângâi și să mă salvezi, învrednicește-mă să Te primesc ca un însuflețit; nu permite ca să Te pierd pentru veșnicie și să fiu izgonit în infern, departe de Tine.
O Prea Iubitul meu Mântuitor, binevoiește a mă primi în rănile Tale sfinte; de pe acum Te îmbrățișez și voiesc să-mi dau sufletul, cu ultimul meu suspin, în Rana plină de iubire a coastei Tale, spunând acum pentru atunci: Iisuse al meu, iertare și îndurare pentru meritele Sfintelor Tale răni! Amin".

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI