Postul Sfinților Petru și Pavel 2023.  Postul Sânpetrului este rânduit de Biserica Ortodoxă în cinstea celor  doi apostoli, pentru a aminti obiceiul acestora de a posti, înainte de toate.

Este un post ușor, fără o dată fixă, deoarece începutul lui depinde de data la care este sărbătorit  Paștele.  Acesta începe pe data 12 iunie și se termină pe 29 iunie 2023. 

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu are o durată de timp fixă, din simplu fapt că începutul depinde de date în care este stabilitatea Paștele. În mod normal, acest post începe în luna de după Duminica Tuturor Sfinților, mai exact prima duminică după Rusalii – Pogorârea Sfântului Duh. 

Când se fac parastase? Tradiții și obiceiuri de Sf. Petru și Pavel!

Postul Sfinților Petru și Pavel 2023. Când se fac parastase?

Postul Sfinților Petru și Pavel 2023. Când se fac parastase?

[Sursa foto: colaj]

În fiecare sâmbătă, până la finalul Postului Sfinților Petru și Pavel, pe 29 iunie, credincioșii participă la slujbe speciale în biserică și pot face pomeni.

Din această zi se spune că privighetorile și cucul nu mai cântă.

Sânpetru pocnește din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se vor transforma în licurici, care vor călăuzi călătorii rătăciți pe drumuri de munte sau în pădure.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

De asemenea, pentru sporul casei, dar și pentru Sănătate, se va respecta tradiția Moșilor de Sânpetru și se vor sfinți la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci și mere acrișoare.

Oamenii pistruiați se vor spăla pe față cu apă la miezul nopții, atunci când va cânta cocoșul.

Potrivit tradiției, pistruii nu se vor mai înmulți.

În zilele de luni, miercuri și vineri, de obicei, în  Postul Sfinților Petru și Pavel, se obișnuiește să se consume alimente fără ulei. În

ceea ce privește ziua de marți și joi, este dezlegare la hrana gătită cu untdelemn. În zilele de sâmbătă și duminică, se acceptă să se consume pește.

Exact ca în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc,  NU  se fac nunți.

De asemenea,  NU  se fac nici botezuri.

Iar totodată,  NU  se fac nici  cumetrii.

Această perioadă de post,  NU  este însoțită de niciun fel de petrecere.

Biserica spune că  NU  se cântă și  NU  se dansează.

Iar tot conform Bisericii,  NU se bea alcool și  NU  se fumează.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si