Close sidebar
Close sidebar

Povestea dramatica a eroului care s-a opus sistemului lui Ceausescu si a platit cu viata! Mugur Calinescu a murit la 19 ani, fiind torturat de Securitate dupa ce scrisese pe ziduri "Jos comunismul!"

Mugur Calinescu este considerat astazi erou al luptei impotiva comunismului.

Petru Luca,


DISTRIBUIE
acest articol

Mugur Calinescu s-a nascut pe 28 mai 1965 si a incetat din viata pe 14 februarie 1985, ca urmare a torturilor la care a fost supus de Securitate. Elev la liceul "A.T. Laurian" din Botosani, Mugur si-a inceput lupta impotriva sistemului comunist in clasa a XI-lea, cand in nopatea de 12 spre 13 septembrie 1981 a scris cu creta, pe peretele Comitetului Judetean PCR din localitate, diverse indemnuri de lupta impotriva regimului Ceausescu.

"Cetăţeni! Trebuie să fim conştienţi de rolul nostru în societate şi să spunem un nu hotărât stărilor de lucruri ce se conturează la noi”, "În Polonia prietenă, oamenii au dobândit o libertate reală, au sindicate libere «Solidaritatea» şi «Solidaritatea rurală». Acestea le reprezintă cu adevărat drepturile chiar dacă au aceleaşi probleme alimentare ca şi noi”, "Nu mai putem accepta mizeriile şi nedreptăţile din ţara asta”, "Cetăţeni! Ţara noastră are o situaţie economică grea. Datoriile externe au atins 10.000.000.000 dolari, în timp ce în presă plouă cu «petale roz»”; „Vrem democraţie", asta a scris Calinescu, care nu a fost prins imediat de Securitate, ci doar in momentul in care scria pe o cladire "Jos comunismul!".
Torturat in repetate randuri de militie, Mugur Calinescu se imbolnaveste grav, este diagnosticat cu leucemie si moare in 1985, la nici 20 de ani, familia sustinand si astazi ca tanarul erou ar fi fost iradiat si chiar otravit in timpul interminabilelor anchete la care a fost supus. Ca o recunoastere a actiunilor sale impotriva regimului Ceausescu, Mugur Calinescu a fost declarat post mortem "luptator impotriva regimului totalitar". 

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Melania Trump spune că este „mândră” de fotografiile cu ea nud: „De-a lungul istoriei artiști au venerat corpul uman”- antena3.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI