Nu este vorba de ceva inventat, ci chiar despre niste lucruri reale din istoria romanilor. Pazvante Chioru' este porecla pe care a primit-o pasa Osman Pazvantoglu, un lider turc ce s-a rasculat impotriva sultanului si care si-a facut un stat independent cu Capitala la Vidin.

Iancu Jianu
Iancu Jianu Iancu Jianu Pasa Pazvantoglu a chinuit in secolul al XIX-lea populatia Olteniei si totul a culminat cu incendierea Craiovei.
Porecla si-a obtinut-o pentru ca in urma unei batalii a ramas fara un ochi.

Pazvante s-a nascut in iarna anului 1785 intr-un satuc din Bosnia de astazi, iar faima lui va straluci intens peste timp. A fost orfan de tata de la o varsta frageda, iar Pazvante a crescut cu un caracter extrem de balcanic. El a fost crescut de catre bunicul sau care il invata taina armelor, apoi il instruieste in politica si camatarie. Cum camataria era o indeletnicire interzisa de perceptele religioase musulmane, Osman este prins si trimis in exil, intr-o inchisoare din Sofia. Urma sa fie ucis pentru fapta lui, dar un gardian al inchisorii il scapa si il ajute sa ajunga cu o barca in Tara Romaneasca.

Aici se apropie de domnitorul fanariot, Nicolae Mavrogheni, iar aceasta apropiere ii insufla tanarului Pazvantoglu ideea de a ajunge sef al garzilor domnitorului.
Se angajeaza ca mercenar la palatul domnesc din Bucuresti, dar in doi ani de zile a reusit sa avanseze si sa ajunga seful arnautilor (n.r garzile perdsonale ale domnitorului).

In scurt timp ajunge sa comploteze cu boierii fanarioti mazilirea lui Mavrogheni. Domnitorul afla de acest complot si pune ca Pazvantoglu sa fie ucis. El scapa si de data asta si fuge la sud de Dunare si incepe sa jefuiasca sistematic Balcanii in lung si in lat.


Pazvantoglu cu armata lui
Pazvantoglu cu armata lui
Ajunge sa fie considerat persoana non grata de catre sultanul turc, dar acesta, desi trimite armata mare, nu reuseste sa cucereasca cetatea Vidinului, locul de cetate a lui Pazvante.

Stapanit de o sete nebuna de bani si bunuri, timp de sapte ani, Pazvante si armata lui chinuie constant zona Olteniei, terorizeaza Bucurestiu si praduieste tot ce ii sta in cale. In 1800, trupele sale incendiaza Craiova si din cele 7.000 de case construite in oras la acea vreme, doar 300 au mai fost salvate.

Legenda spune ca ar fi fost ucis chiar de celebrul haiduc oltean, Iancu Jianu, cel care a trecut Dunarea cu haiducii olteni si s-a razbunat pe atacurile pazvangiilor. Chiar Jianu este cel care ii scoate un ochi intr-o lupta unu la unu cu Pazvante, acest fapt fiind cantat in balade populare dedicate lui Iancu Jianu.

Cetatea Vidin, resedinta lui Osman Pazvantoglu
Cetatea Vidin, resedinta lui Osman Pazvantoglu
Moscheea construita la Vidin de catre Pazvantoglu
Moscheea construita la Vidin de catre Pazvantoglu
Totusi, sunt surse care spun ca Pazvante ar fi murit la data de 27 ianuarie 2807, otravit de catre medicul evreu al orasului Vidin, asta din ordinul Sultanului de la Stambul.

Oricum, mai plauzibila ramane moartea sa in urma distrugerii Vidinului de catre Iancu Jianu si cetele sale de haiduci care si-au indeplinit astfel dorinta de a-l ucide pe "pagan" si pentru a razbuna toate jafurile facute de acesta.


Expresia "pe vremea lui Pazvante Chioru'" se refera la ceva vechi, din alte timpuri, ca acele timpuri in care Pazvante era "rege" la sud de Dunare.

In orasul bulgaresc Vidin mai pot fi vazute si astazi moscheea, biblioteca si cazarma construite pe vremea acestuia.

Mormantul lui Osman Pazvantoglu
Mormantul lui Osman Pazvantoglu

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si