Ea este Rosalyn Bautista, o filipineză în vârstă de 41 de ani care lucrează ca bonă în România. Are grijă de un copil de 1 an și spune ea, este foarte mulțumită România.

Rosalyn Bautista a ales România pentru că este un loc sigur 

Rosalyn Bautista, bonă filipinează: „De ce ai ales România? Pentru mine, am ales România pentru că acesta este unul dintre cele mai sigure locuri pentru a lucra ca bonă.

Angajatorii ne tratează ca pe o familie, adică este o muncă ușoară.” 

A plecat din țara natală încă din 2009, iar de atunci și până acum, a frecventat 6 țări. Nicăieri nu i s-a părut mai bine ca în România. Câștigă un salariu decent și nu se plânge chiar dacă dorul de casă este mare.

Citește și: VIDEO- Românii, atrași cu salarii de 4.500 de euro pe lună să lucreze în străinătate

Rosalyn Bautista, bonă filipinează: „E greu, dar nu-i chiar atât de greu.”

Iar programul nu diferă foarte mult față de al oricărui angajat român.

Rosalyn Bautista, bonă filipinează: „O zi din viața mea aici în România: lucrez de luni până sâmbătă, iar duminică am o zi liberă. Deci pot să ies cu prietenii în fiecare duminică, dar de luni, de la ora 9 dimineața și până la ora 8 seara, lucrez ca bonă, depinde dacă angajatorii mei au nevoie de mine tot timpul.”

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Rosalyn a lăsat în Filipine doi copii, o fată și un băiat în vârstă de 16, respectiv 20 de ani.

Rosalyn Bautista, bonă filipinează: „Lucrez din greu pentru ei, încă din 2009 până acum în 2023, ca să le pot oferi tot ce e mai bun pentru ei, ca mamă.”

Ea este stăpânul familiei, mai ales că își ajută și sora bolnavă de cancer.

Însă oricât de greu i-ar fi. nu se poate da bătută.

Rosalyn Bautista, bonă filipinează: „Pregătesc lucrurile copilului, apoi îi pregătesc mâncarea, o duc în parc în cea mai mare a timpului, o plimb până adoarme. Dacă doarme, atunci fac lucrurile pe care trebuie să le facă în casă, fac curățenie, spăl.”

Pentru a angaja o bonă, costurile se ridică la 3.000 de euro

Tocmai pentru că sunt eficiente, serviciile filipinezelor sunt din ce în ce mai căutate. Costurile sunt însă destul de mari. O familie trebuie să plătească în jur de 3.000 de euro unei firme de recrutare.

Yosef Gavrierl Peisaki, manager firmă de recrutare: „Cererea există tot timpul. Crește la sfârșitul verii. Este vorba de câteva bone pe luna, undeva spre 10 spre 15 bone pe lună.”

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Apoi, odată selectată bona ideală, familia trebuie să îi plătească lunar un salariu de 600 de euro, aproximativ 3.000 de lei. Bani prea mulți pentru părinții cu venituri mici și medii. Aceștia apelează doar la bunici.

„Să angajeze poate o bună filipineză? A, nu, în niciun caz. De ce? Pentru că au salariile mici, și cui îi convine ca să-și dea salariul pe bonă, deci nu.”

Numai în acest an, aproape 1.000 de muncitori din Filipine au ajuns să lucreze în România, în domenii precum agricultura, construcțiile, HoReCa, industria textilă și transport.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si