Close sidebar
Close sidebar

Prefectul Capitalei, audiat la Parchetul General in dosarul privind protestul din 10 august

Prefectul Capitalei, Smaranda Cliseru, care a semnat ordinul de interventie in forta a jandarmilor la mitingul diasporei din 10 august, a fost chemata miercuri la Parchetul General pentru a da explicatii privind violentele din Piata Victoriei.

G. S.,


DISTRIBUIE
acest articol

Prefectul Capitalei Speranta Cliseru este audiata la aceasta ora de catre procurorii militari, conform Digi 24.

Pana acum, prefectul Capitalei nu a oferit niciun punct de vedere legat de interventia fortelor de ordine la protestul din 10 august.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Marius Militaru, preciza, a doua zi dupa violentele din Piata Victoriei, ca la ora 23.11 prefectul Capitalei a emis ordin ca Jandarmeria sa actioneze in forta, iar din acel moment si pana la ora 02.00 s-au luat masuri astfel incat sa fie evacuata zona.

El a sustinut ca in prima faza jandarmii au actionat cu gaze lacrimogene, iar dupa ce violentele s-au intetit, acestia i-au somat pe protestatari cu trei semnale luminoase care anuntau interventia in forta a jandarmilor, pentru atentionarea oamenilor de a evacua zona si pentru avertizarea celor care se manifestau violent. Ulterior, pentru ca nu s-a renuntat la violente, prefectul a semnat ordinul de interventie in forta a jandarmilor, la ora 23.11.

"Din acel moment si pana la ora 2.00 s-au luat masuri gradual si sub toate formele, astfel incat sa se evacueze zona, iar persoanele de buna credinta sa se poata retrage in siguranta, mai ales ca erau foarte multe femei, foarte multi copii. In tot acest timp, jandarmii din dispozitiv au fost loviti cu pietre si alte obiecte contondente si ulterior s-a decis o interventie in forta. Pe parcursul acesteia, s-a confirmat suspicinea ca grupuri de persoane violente era unul compact si foarte bine organizat si aveau un obiectiv bine determinat, acela de a instala haosul si de a

se vandaliza zona din Piata Victoriei. In aproximativ 30 de minute, jadarmii au reusit dispersarea grupului violent, fiind retinute persoanele violente. Vorbim de 33 de persoane care au fost duse la sectiile de politie, pana acum fiind opt dosare penale. Situatia este foarte complexa, este in dinamica si se schimba de la o ora la alta”, spunea Militaru.

Citeste si: Când intră bursele elevilor pe card. Anumite categorii de copii urmează să primească o sumă mai mică. Care este motivul?- kanald.ro

Citeste si: Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:- wowbiz.ro

Citeste si: Se caută bucătari, tâmplari, electricieni sau instalatori pentru Antarctica. Salariul anual și alte beneficii- antena3.ro

Ministrul de Interne, Carmen Dan, secretarul de stat Read Arafat si reprezentantii Jandarmeriei au fost audiati marti in Comisia de Aparare din Parlament, Carmen Dan sustinand ca nu a discutat cu prefectul Capitalei, Speranta Cliseru, in ziua de 10 august si ca a aflat despre ordinul de interventie in forta a jandarmilor pentru restabilirea ordinii publice dupa ce acesta a fost semnat.

"In jurul pranzului am ajuns la minister si am primit informari pe tot parcursul zilei. Nu am discutat cu doamna prefect (prefectul Capitalei, Speranta Cliseru, n.r.) in ziua de 10 august. Am primit informatia pe fluxul informational dupa ce s-a semnat ordinul de restabilire a ordinii publice”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan, la finalul audierii in comisia de aparare.

Dan a spus ca nu a primit o invitatie oficiala de a veni in comisie, insa a considerat ca trebuie sa fie prezenta la audieri pentru a prezenta "aspectele relevante", ea spunandu-le membrilor comisiei parlamentare ca nu are "nicio rezerva" sa solicite si prezenta prefectului la audieri. "Puteam lua in calcul si prezenta prefectului, dar noi nu am venit la comisie in baza unei invitatii oficiale, am venit in ideea ca vom avea cvorum si va putem spune aspectele pe care le considerati relevante. Nu am nicio rezerva ca ulterior, daca considerati, sa solicitati si prezenta prefectului", a afirmat Carmen Dan, intrebata de ce nu a venit la audieri si prefectul Smaranda Cliseru.

Opozitia a criticat modul in care s-a desfasurat audierea ministrului de Interne Carmen Dan si a reprezentantilor Jandarmeriei in comisia de aparare din Parlament, unde acestia au fost chemati de PNL sa dea explicatii despre interventia fortelor de ordine la mitingul din 10 august, spunand ca, desi au fost puse multe intrebari, ministrul de Interne a raspuns doar la cateva. Deputatii PNL si USR spun ca au participat la comisie mai mult ca spectatori, pentru ca nu le-a fost aratat raportul si nici macar nu stiu care erau informatiile clasificate. Deputatul PNL Victor Dobre a atras atentia ca de la audiere a lipsit prefectul Capitalei, Speranta Cliseru, care a semnat ordinul de interventie in forta a jandarmilor. "Nefiind decidentul, nu am avut cu cine clarifica motivele interventiei”, a spus Victor Dobre, precizand ca imediat ce se va relua activitatea parlamentara, va solicita audierea in comisia de aparare a prefectului.

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Robi, dezvăluiri surprinzătoare despre doi concurenții din Casa Iubirii, sezonul 4. Ce a spus Moldo despre Iasmina: "Îl cred și o să spun și de ce"- radioimpuls.ro

Citeste si: Se caută bucătari, tâmplari, electricieni sau instalatori pentru Antarctica. Salariul anual și alte beneficii- antena3.ro

Incidente extrem de violente au avut loc in 10 august la mitingul diasporei din Piata Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni, iar peste 400 de persoane au fost ranite.

Parchetul General a anuntat marti seara ca au fost inregistrate 386 de plangeri in dosarul privind violentele de la mitingul din 10 august din Piata Victoriei. Procurorii precizau, de asemenea, ca la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 au fost inregistrate 22 de dosare penale, intr-unul dintre ele fiind inceputa urmarirea penala in personam.

Cei care acuza modul in care s-a desfasurat mitingul din 10 august din Piata Victoriei si interventia in forta a jandarmilor pentru restabilirea ordinii trebuie sa accepte ca acestea au fost determinate de actiunile violente ale unora dintre protestatari, a sustinut ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan. Ea a prezentat duminica, intr-o declaratie de presa, cronologia protestului din 10 august, cand au avut loc incidente violente intre protestatari si fortele de ordine, in urma carora sute de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale, si a atras atentia ca protestatarii pasnici au avut de suferit inclusiv din cauza faptului ca au fost „reticenti” in a se delimita de manifestantii violenti.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI