Close sidebar
Close sidebar

Update: Magdalena Andersson, prima femeie prim-ministru din Suedia și-a dat demisia

Liderul Partidului Social Democrat din Suedia, Magdalena Anderson, a fost aleasă, miercuri, pentru funcţia de prim-ministru al ţării.

Alexandra Costea,

Premieră în politica suedeză. În funcția de prim-ministru a țării a fost numită o femeie

[Sursa foto: Profimedia]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

UPDATE: Magdalena Andersson a demisionat miercuri seară, la doar câteva ore după ce fusese aleasă în funcţia de prim-ministru. 

Magdalena Andersson a devenit prima femeie prim-ministru din Suedia, miercuri în jurul prânzului. Din cauza faptului că proiectul de buget pe care Andersson, liderul Partidului Social-Democrat, l-a propus a fost respins de Parlamentul de la Stockholm, iar Partidul Verzilor s-a retras din coaliţia guvernamentală, aceasta și-a dat demisia.

Parlamentul de la Stockholm a aprobat un proiect bugetar alternativ, elaborat de formaţiuni de opoziţie, printre care se numără partidul de extremă-dreapta Democraţii Suedezi (SD).

Ca reacţie, Magdalena Andersson l-a anunţat miercuri seară pe preşedintele Parlamentului, Andreas Norlén, că demisionează din funcţia de prim-ministru, semnalând că s-ar putea să vrea să fie aleasă din nou în acest post peste o anumită perioadă, conform publicaţiei Bild.

,,Pentru mine, este vorba de respect, dar nici nu vreau să conduc un guvern în care ar putea apărea dubii asupra legitimităţii. Există o practică de tip constituţional că un guvern de coaliţie trebuie să demisioneze dacă se retrage un partid din coaliţie", a afirmat Magdalena Andersson.

Citeste si: Doliu pe scena politică. Un primar PSD, răpus de complicațiile COVID-19

Știrea inițială

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Numirea Magdalenei Andersson în funcția de primi-ministru este o premieră în politca suedeză, aceasta fiind femeie nominalizată pentru a conduce cabinetul de la Stockholm. Magdalena Andersson, în vâsrtă de 54 de ani îi va lua locul lui Stefan Lofven, care a demisionat recent atât din funcţia de premier al ţării, cât şi din funcţia de lider al Partidului Social Democrat, potrivit CNN.

Magdalena Anderson, noul prim-ministru al Suediei

[Sursa foto: Profimedia]

Citeste si: Ce atribuții va avea Ministerul Familiei condus de Gabriela Firea. Ce rol are acest minister în alte țări europene

Suedia are pentru prima dată o femeie în funcția de prim-ministru

Nu este însă o premieră în rândul țărilor din Scandinavia ca o femeie să fie aleasă pentru funcţia de prim-ministru al țării. De exemplu, Finlanda, Danemarca, Norvegia şi chiar Islanda au votat în trecut o femeie care să ocupe această funcţie.

[Sursa foto: Profimedia]

Citeste si: Cine sunt miniștrii din Guvernul Ciucă care au primit aviz favorabil la audierile din Parlament

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

[Sursa foto: Profimedia]

Citeste si: Protest în fața Parlamentului. Protestatarii au adus un ciolan și purtau măști cu politicienilor: „Parlamentari, nu giraţi lupta pe ciolan: nu votaţi premier PNL-PSD-UDMR!”

Magdalena Andersson, în calitate de prim-ministru, a fost precedată de 33 de bărbaţi. Aceasta a lucrat în trecut ca director general adjunct al Agenţiei Fiscale din Suedia. A absolvit un master în economie, la Universitatea din Stockholm şi ocupă funcţia de ministru al Finanţelor încă din anul 2014. Totodată, Andersson este a doua femeie care se află la conducerea partidului de centru stânga al ţării. Ministrul suedez de externe Ann Linde a fost unul dintre primii care a felicitat-o ​​pe Andersson, remarcând pe Twitter că „nu există nicio îndoială” că va „continua să fie remarcabilă”.

Citeste si: Nicolae Ciucă a depus în Parlament programul de guvernare

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI