Reușită, care va duce la salvarea a sute, dacă nu chiar mii de vieți, îi aparține unei echipe chirurgicale conduse de prof dr. Cătălin Vasilescu și medicul Ștefan Tudor (44 de ani), specialist în chirurgie oncologica
minimal invaziva, care s-a perfecționat la Barcelona, Spania, în această nouă tehnologie salvatoare.
"Cancerul de rect este, din păcate, o afecțiune cu o incidență în creștere, iar cheia intervenției chirurgicale – cea mai eficientă metodă de tratare a acestei afecțiuni – este rezecția totală a mezorectului.
Specialistul a mers în Spania, la Barcelona, unde a urmat un curs de perfecționare în această metodă chirurgicală realizată pentru prima oară în lume în anul 2010.
Dr. Ștefan Tudor, medic primar chirurg, doctor în medicină, șef de lucrări la UMF Carol Davila
Întors în țara, chirurgul a implementat imediat această tehnică, iar rezultatele au fost conform așteptărilor. “Pe 19 aprilie am realizat în premieră în România această tehnică, la o paciență în vârstă de 65 de ani, iar rezultatele au fost excelente. O echipă condusă de prof.
Până în prezent, la Fundeni au avut loc două asemenea intervenții chirurgicale realizate prin această nouă metodă în care specialiștii au mare încredere, iar toate datele din literatură de profil îi dovedesc eficientă și superioritatea. “Desigur, această nouă tehnică nu se poate aplică tuturor pacienților. Există niște criterii de excludere, însă acestea sunt detalii chirurgicale. Metodă pare mai eficientă decât laparoscopia, tocmai pentru că se reușește o rezecție totală a mezorectului mai bună (cheia succesului în chirurgia rectului), de o calitate superioară celei laparoscopice. Prin această nouă metodă, chirurgul vede mult mai bine planurile de disecție. Este important de precizat că nu avem de-a face cu o intervenție mai ușor de realizat. Este, poate, mai dificilă, însă mult mai eficientă. Trebuie să fii un laparoscopist cu multă experiență că să o poți realiza”, adaugă chirurgul.
Potrivit specialistului, după intervenție, la evaluarea histopatologica a piesei de rezecție (n.r. piesă de rezecție se analizează la anatomie patologică), se constată o calitate mai bună a rezecției totale de mezorect atunci când intervenția s-a realizat prin această nouă tehnică decât prin cea laparoscopica.
După intervenția desfășurată cu succes, pacienții operați așteaptă rezultatul histopatologic al piesei de rezecție, după care, într-o comisie specială medicală, se decide planul de tratament ulterior (n.r. dacă sunt necesare ședințele de chimioterpatie, radioterapie sau nu).
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
“Un rol extrem de important în depistarea și tratarea precoce a afecțiunilor intestinului gros îl are educația medicală. Investigațiile medicale amănunțite, din 10 în 10 ani, începând cu vârstă de 45-50 de ani sunt indicate. După 70 de ani, aceste investigații trebuie făcute din 5 în 5 ani. Există un program de endoscopii și colonoscopii care ajută la depistarea precoce a unor polipi (n.r. formațiuni tumorale benigne, care nu sunt cancer, sunt mai degrabă precursorii cancerului, dar care, în ani, pot duce la apariția cancerului) pe care, dacă îi îndepărtăm la momentul oportun, va scădea numărul bolnavilor de cancer de rect. În plus, dacă există simptomatologie, cum ar fi sângerări banale sau diaree, este indicat să ne prezentăm de urgență la medic. Cancerurile colorectale au legătură, din păcate, cu caracteristicile vieții moderne: alimentație, sedentarism etc”, a precizat prof dr Cătălin Vasilescu, șeful secției Chirurgie Generală III din cadrul Institutului Clinic Fundeni.
Prof dr Cătălin Vasilescu, șeful secției Chirurgie Generală III din cadrul Institutului Clinic Fundeni
Potrivit acestuia, tehnologia revoluționară adusă în România de dr. Ștefan Tudor este una remarcabilă, mai ales prin prismă faptului că nu a necesitat nicio investiție de ordin financiar. “Aici nu este vorba despre bani, ci despre știință. Și că să va dau un exemplu, un robot chirurgical, pe care îl folosim și noi în operații, costă în jur de două milioane de euro. Tehnică nouă introdusă de dr, Ștefan Tudor nu a costat niciun leu, ci doar efort intelectual, efort pe care îl va împărtăși echipei sale de medici pe care o formează, pentru că și alți specialiști să se perfecționeze, pe viitor, în această metodă revolutionara”, a conchis prof. dr. Vasilescu.