Premierul Florin Cîțu a fost întrebat de jurnaliști cu privire la declarațiile secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, Andreea Moldovan, care spunea că "o carantină de 2 săptămâni ar face minuni în ţara noastră".

Întrebarea adresată premierului a fost dacă în momentul de faţă Guvernul ia în calcul alte restricții, inclusiv această carantină de 2 săptămâni menționată de secretarul de stat.

Citeste si: De când putem face testarea Covid-19 în farmacii. Ordinul Ministerului Sănătății a fost adoptat

Florin Cîțu: "Nu va exista nicio carantinare" 

Răspunsul premierului a fost cât se poate de clar: Guvernul nu ia în calcul o carantinare. "M-am opus din primul moment, am spus că nu va exista un lockdown în România, generalizat, nu va exista nicio carantinare", a declarat Florin Cîțu.

Potrivit premierului, condiția principală pentru ca lucrurile să reintre în normal începând cu 1 iunie este ca românii să se vaccineze: 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

" Am avut o discuţie cu doamna secretar de stat și doamna secretar de stat vă dădea un exemplu teoretic. Ştiţi foarte bine că anul trecut toate discuţiile despre carantinare se învârteau în jurul a două săptămâni, că aceasta era discuţia despre virus: avem două săptămâni, trebuie să stai în casă 14 zile pentru a scăpa de virus. Era o discuție teoretică, nu era o discuție ipotetică, nu era o propunere în acest sens.

Ca să vă răspund mai clar, nu luăm în calcul o carantinare. M-am opus din primul moment, am spus că nu va sta un lockdown în România, generalizat, nu va exista nicio carantinare. Mergem, așa cum vedeți, în direcția relansării economiei, dar cu această condiție: să ne vaccinăm cu toții. Este foarte important să înțelegem! 1 iunie se poate întâmpla doar dacă ne vaccinăm, altfel nu avem şanse", a precizat premierul Cîțu.

Citeste si: Andreea Moldovan, de la Ministerul Sănătății: "Două săptămâni de carantină ar face minuni"

Noul comitet interministerial are rolul de a introduce proiectele care relaxează, a precizat premierul, iar un proiect de act normativ aflat la Ministerul Sănătăţii prevede modificarea regulilor pentru înmormântarea persoanelor decedate de coronavirus. 

Angajații din Horeca, trimiși la vaccinare

Premierul a anunțat că revenirea la normalitate de la 1 iunie depinde de ritmul de vaccinare: ar trebui să avem la finalul lunii mai- 5 milioane de persoane vaccinate; la finalul lunii iulie, așa cum arată calendarul, ar trebui să avem 10 milioane de persoane vaccinate, "deci 70% dintre adulți, și putem să vorbim, în aceste două etape, de redeschiderea economiei". 

Premierul a făcut un apel la sectorul privat, pentru susținerea campaniei de vaccinare:

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

"Aş vrea să fac un apel la mediul privat şi la anteprenori: să susţină campania de vaccinare. În discuţia pe care am avut-o HORECA, ieri, şi vă eram dator cu acest lucru, am spus foarte clar şi au fost de acord cei din acest sector, să ajute la vaccinarea tuturor angajaților din sectorul HORECA. Este nevoie de un efort comun şi celui din sectorul privat din care am făcut parte atâția ani şi îi cunosc foarte bine, să le spun şi le cer acest ajutor în acest moment", a mai spus Florin Cîțu.

Potrivit acestuia, companiile private din România vor fi ajutate cu dozele necesare de vaccin și cu centre de vaccinare, "dar trebuie toată lumea să se implice şi este nevoie de acest efort comun acum pentru a putea redeschide economia de la 1 iunie".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si