Premierul Olandei, "curtat" de Iohannis și Ciucă pentru acceptarea României în Schengen (VIDEO)
Premierul Olandei, Mark Rutte, a avut o întrevedere miercuri la baza NATO de la Cincu, județul Brașov, cu președintele României, Klaus Iohannis, și premierul Nicolae Ciucă. Olanda este țara care s-a opus constant aderării României la spațiul Schengen, iar în decembrie va avea loc un vot hotărâtor pentru țara noastră în acest sens.
Author: Sorin Negru miercuri 12 octombrie 2022 , 17:48
Premierul Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, care efectuează o vizită de lucru în România, a ajuns miercuri la baza NATO de la Cincu, judeţul Braşov, fiind însoţit de preşedintele Klaus Iohannis. La Baza de la Cincu se află şi prim-ministrul Nicolae Ciucă.
UPDATE. Mark Rutte:" Olanda nu e împotriva aderării României la Schengen"
Cei trei înalţi demnitari au avut o întrevedere oficială, după care s-au întâlnit cu militarii din România, Olanda, Belgia şi Franţa dislocaţi la Cincu.
Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, Olanda are dislocaţi la Cincu 195 de militari, pe lângă cei din Franţa- 313, Belgia- 64 şi România- 57.
Întâlnire oficială la baza NATO
La Baza NATO de la Cincu sunt prezenţi şi ambasadorii Olandei, Roelof Sander van Ees, al Franţei, Laurence Auer, şi al Belgiei, Philippe Henri Pierre Benoit.
După ora 17,00, au fost programate declaraţii de presă ale preşedintelui Iohannis, împreună cu cei doi premieri român şi olandez.
Premierul Olandei a declarat că Olanda nu e împotriva aderării României la Schengen.
"Astăzi, parteneriatul nostru e mai puternic decât oricând. Sunteți toți o legătură a flancului estic extins de la Marea Baltică la Marea Neagră. Cu toții îi susținem ferm pe prietenii noștri ucraineni. Trebuie să sprijinim Ucraina cu toate mijloacele posibile. Atacurile recente asupra țintelor civile arată cât de important e sprijinul militar pentru Kiev, am decis azi să trimitem în Ucrainei capacități suplimentare de apărare anti-aeriană.
În ultimii 10 ani, schimburile economice s-au dublat între țările noastre, de exemplu în agricultură. E important să găsim metode de a scădea prețul la energie", a spus Mark Rutte, care a adăugat:
"Olanda nu e în principiu "împotrivă", noi zicem că toate țările care îndeplinesc criteriile să intre în spațiul Schengen. Olanda nu e împotriva aderării României la Schengen. Avem niște sisteme de operare, de verificare ”,
a declarat premierul olandez.
Ce a transmis Klaus Iohannis după întâlnirea cu premierul olandez
"Am discutat cu domnul prim-ministru Rutte despre aşteptarea legitimă a României şi a cetăţenilor noştri de a adera la spaţiul Schengen. Am reiterat toate argumentele care susţin faptul că aderarea noastră cât mai curând este nu doar necesară, ci şi extrem de oportună", a spus Klaus Iohannis la Cincu.
Iohannis a repetat ideea că România îndeplineşte cerinţele tehnice privind apartenenţa sa la Schengen şi acţionează deja ca un membru de facto al acestui spaţiu pentru protecţia Uniunii şi a frontierelor sale externe în deplin spirit de solidaritate europeană.
"Suntem parte integrantă a reformei spaţiului Schengen şi ne implicăm activ în eforturile de modernizare şi eficientizare a acestuia. Aderarea României va contribui la securitatea şi la consolidarea spaţiului Schengen aşa cum am dovedit, printre altele, prin amplul efort al ţării noastre de gestionare la standard Schengen a celor peste 2,5 milioane de cetăţeni ucraineni care ne-au trecut
deja frontierele. Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condiţiile politice pentru aderarea României la spaţiul Schengen într-un context european în care consolidarea rezilienţei Uniunii în ansamblul său şi o repet unitatea de acţiune şi solidaritatea sunt deosebit de importante", a spus şeful statului.
Klaus Iohannis: Nu există garanția că România va intra în spațiul Schengen în decembrie
România are șanse să fie primită în spaţiul Schengen în acest an, dată fiind nevoia de unitate a Europei, a declarat săptămâna trecută președintele Klaus Iohannis, însă nu există nicio garanție în acest sens.
Președintele Klaus Iohannis, prezent joi la Praga la summit-ul Comunității Europene și pentru reuniunea Consiliului European, a fost întrebat de jurnaliști cu privire la posibilitatea ca România să fie primită în decembrie în spațiul Schengen.
"Există această posibilitate, dar trebuie să spun clar că garanția nu există încă. Ne implicăm toți pentru a reuși acest lucru, și eu, și Guvernul, Parlamentul, majoritatea europarlamentarilor, Ministerul de Interne lucrează intens la aceste chestiuni", a explicat Iohannis.