Premiul Nobel pentru Chimie 2022 a fost câștigat de cercetătorii Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal şi K. Barry Sharpless. 

Citeste si: Premiul Nobel pentru Fizică 2022 pentru "experimente revoluţionare" în mecanica cuantică

Ei au fost recompensaţi, miercuri, cu premiul Nobel pentru chimie pe anul 2022 pentru "dezvoltarea chimiei clic şi a chimiei bioortogonale", potrivit unui anunţ făcut de făcut de Hans Ellegren, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe.

Citeste si: Premiul Nobel pentru Medicină 2022, câștigat de suedezul Svante Paabo. Ce descoperire a adus marele premiu de 900.000 dolari

Cei trei vor împărţi premiul în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (circa 920.000 de euro).

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Al doilea premiu Nobel pentru Barry Sharpless, la distanță de 21 de ani

Barry Sharpless este unul dintre puţinii oameni de ştiinţă recompensaţi cu al doilea premiu Nobel de-a lungul vieții sale.

Chimistul american de la Institutul Scripps Research din California a fost laureat al premiului Nobel pentru chimie în 2001.

Barry Sharpless este al cincilea savant din istorie care câștigă două premii Nobel.

Ceilalți patru dinaintea sa au fost: John Bardeen, Marie Skłodowska Curie, Linus Pauling și Frederick Sanger.

Barry Sharpless

Barry Sharpless a primit premiul Nobel și în 2001

[Sursa foto: Twitter]

Pentru ce descoperiri a fost acordat premiul Nobel 2022

Premiul Nobel pentru Chimie 2022 a fost acordat pentru reuşitele lor într-un domeniu care a permis "blocurilor moleculare să se îmbine rapid şi eficient".

Sharpless a fost iniţiatorul acestei teorii, potrivit agenţiei DPA. Ulterior, el şi Meldal au identificat în mod independent reacţia chimică care este esenţială în cadrul acestui proces.

Bertozzi a dezvoltat apoi această teorie pentru a crea reacţii
care funcţionează asupra organismelor vii.

Reuşitele lor sunt în prezent utilizate pentru a explora celule, a urmări procesele biologice şi a crea modalităţi mai bune de a ţinti cancerul, spre exemplu.

Carolyn Bertozzi, profesoară la Universitatea Stanford, este o pionieră în domeniul chimiei bioortogonale, iar numele său a fost menţionat în mod regulat în ultimii ani în pronosticurile referitoare la acest premiu. 

Chimistul danez Morten Meldal este profesor la Universitatea din Copenhaga.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si