Close sidebar
Close sidebar

Premiul Nobel pentru Fizică 2022 pentru "experimente revoluţionare" în mecanica cuantică

Cercetătorii Alain Aspect, John F. Clauser şi Anton Zeilinger au fost recompensaţi, marţi, cu premiul Nobel pentru fizică pe anul 2022 pentru "experimente revoluţionare" în domeniul mecanicii cuantice, potrivit unui anunţ făcut de Hans Ellegren, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe.

Sorin Negru,

Cei trei oameni de știință vor împărţi premiul în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (circa 900.000 de dolari americani). 


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Trei oameni de știință au câștigat în comun Premiul Nobel pentru fizică de anul acesta, pentru munca lor în domeniul fizicii cuantice, care are aplicații semnificative, de exemplu în domeniul criptării.

Nobel pentru „pionierat în știința informației cuantice”

Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger au fost citați de Academia Regală Suedeză de Științe pentru „pionierat în știința informației cuantice”.

„Știința informației cuantice este un domeniu vibrant și în dezvoltare rapidă”, a spus Eva Olsson, membru al comitetului Nobel.

Citeste si: Premiul Nobel pentru Medicină 2022, câștigat de suedezul Svante Paabo. Ce descoperire a adus marele premiu de 900.000 dolari

Citeste si: TikTok a fost interzis oficial în SUA! Ce au pățit utilizatorii când au încercat să acceseze platforma- kanald.ro

Citeste si: Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:- wowbiz.ro

Citeste si: Castelul cu vinuri din România, vechi de 400 de ani, pierdut la cărți și răscumpărat. Cât costă o vizită la Bethlen-Haller- antena3.ro

„Are implicații largi și potențiale în domenii precum transferul securizat de informații, calculul cuantic și tehnologia de detectare”, se mai spune în anunțul Academiei.

„Originea sa poate fi urmărită în cea a mecanicii cuantice”, a spus ea.

„Predicțiile au deschis porțile către o altă lume și, de asemenea, au zdruncinat chiar fundamentele modului în care interpretăm măsurătorile.”

Cât valorează premiul Nobel

Cei trei oameni de știință vor împărţi premiul în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (circa 900.000 de dolari americani). 

Vorbind prin telefon la o conferință de presă după anunț, Zeilinger a spus că este „încă oarecum șocat” când a auzit că a primit premiul.

Dar este un șoc foarte pozitiv”, a completat Zeilinger, de 77 de ani, care activează la Universitatea din Viena.

Clauser, Aspect și Zeilinger au fost nominalizați pentru un premiu Nobel de mai bine de un deceniu. În 2010 au câștigat Premiul Wolf în Israel, premiu văzut ca un posibil precursor al Premiului Nobel.

În timp ce fizicienii abordează adesea probleme care par la prima vedere a fi departe de preocupările cotidiene- particule minuscule și misterele vaste ale spațiului și timpului- cercetările lor oferă bazele multor aplicații practice ale științei.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI