Paleogeneticianul suedez Svante Pääbo a fost desemnat, luni, drept laureat al premiului Nobel pentru medicină pe anul 2022, informează presa internațională.
Ce descoperire a adus Premiul Nobel pentru Medicină în 2022
"Prin dezvăluirea diferenţelor genetice care disting toţi oamenii în viaţă de hominizii dispăruţi, descoperirile sale au oferit baza pentru a explora ceea ce ne face pe noi, oamenii, atât de unici", a anunţat luni Comitetul Nobel.
Citeste si: 67 ani de la moartea lui Albert Einstein. Care au fost ultimele cuvinte ale marelui geniu
"Diferenţele genetice dintre Homo Sapiens şi cele mai apropiate rude ale noastre, acum dispărute, au fost necunoscute până când au fost identificate graţie cercetărilor lui Svante Pääbo", a precizat Comitetul Nobel în comunicatul de presă.
Svante Pääbo a descoperit că a avut loc un transfer de gene între aceşti hominizi azi dispăruţi şi Homo sapiens.
Acest flux străvechi de gene către oamenii din zilele noastre are relevanţă fiziologică în prezent, afectând, de exemplu, modul în care sistemul nostru imunitar reacţionează la infecţii.
Cine este Svante Paabo
Paabo, în vârstă de 67 de ani, și-a desfășurat studiile premiate în Germania la Universitatea din München și la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evoluționistă din Leipzig. Paabo este fiul lui Sune Bergstrom, care a câștigat premiul Nobel pentru medicină în 1982.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Svante Paabo, fiul biochimistului Sune Bergström, recompensat cu premiul Nobel pentru medicină în 1982, a fost creditat cu transformarea studiului originilor omului după ce a dezvoltat abordări care au permis examinarea secvenţelor de ADN provenite din rămăşiţe arheologice şi paleontologice.
Printre realizările sale cheie se numără secvenţierea întregului genom al oamenilor de Neanderthal pentru a dezvălui legătura dintre aceştia şi oamenii din zilele noastre.
El a descoperit, de asemenea, existenţa unui hominid necunoscut până atunci, Omul de Denisova, dintr-un fragment de os de deget găsit în Siberia, cu o vechime de 40.000
de ani.
Premiile Nobel includ un premiu în numerar de 10 milioane de coroane suedeze (aproape 900.000 de dolari) și vor fi înmânate pe 10 decembrie.
Banii provin dintr-un moștenire lăsată de creatorul premiului, inventatorul suedez Alfred Nobel, care a murit în 1895.