Close sidebar
Close sidebar

Președinta Ungariei, Katalin Novak, și-a dat demisia! Motivul neașteptat din spatele acestei decizii. „Am făcut o greșeală”

Președinta Ungariei, Katalin Novak, și-a anunțat recent demisia. Motivul controversat al deciziei ar avea legătură cu grațierea pe care a acordat-o unui bărbat.

Maria Stiuca,

Katalin Novak, președinta Ungariei

[Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Printr-un mesaj televizat, Katalin Novák, președinta Ungariei, a anunțat sâmbătă, retragerea de la președinție. Aceasta a ocupat funcția de președinte în 2022.

Președinta Ungariei a demisionat

Demisia liderei de stat a venit la mai bine de o săptămână de controverse, când s-a aflat că aceasta a acordat o grațiere prezidențială în aprilie 2023, unui bărbat condamnat pentru că a ascuns mai multe abuzuri asupra unor copii dintr-un centru administrat de stat.

Citește și: VIDEO- România, la coada clasamentului European în a duce un trai decent. Oamenii spun că nu mai fac față cheltuielilor de zi cu zi

„Am făcut o greșeală... Astăzi este ultima zi în care mă adresez dumneavoastră în calitate de președinte”, a declarat Katalin Novak într-un discurs televizat, potrivit  Reuters.

„Era de înțeles că se aștepta o explicație din partea mea”, a mai adăugat Novák.

Katalin Novack, președinta Ungariei: „Am făcut o greșeală”

„Am făcut o greșeală.(...) În cazul unei greșeli, ca cetățean, te-ai aștepta ca președintele să-și asume responsabilitatea chiar și prin demisie”, a mai spus  președinta.

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

Astfel, vineri, la Budapesta, au protestat cel puțin 1.000 de persoane care au cerut demisia președintei Ungariei, Katalin Novak, în urma faptei de grațiere la adresa bărbatului condamnat în acest dosar, dar și a lui Judit Varga, fostul ministru al Justiției, care a semnat grațierea.

Katalin Novak, președinta Ungariei, a demisionat

[Sursa foto: Hungary Today]

Înaintea unei vizite oficiale făcute de Papa Francisc în Ungaria în aprilie 2023, Novak a grațiat aproximativ 20 de persoane, printre care și un fost director adjunct al unui cămin de copii, condamnat în 2022 pentru ascunderea faptelor comise de șeful său, directorul căminului.

Directorul a primit 8 ani de închisoare pentru abuzuri comise asupra unor copii, iar adjunctul, grațiat ulterior de Novak, a primit peste 3 ani de închisoare, scrie Antena 3 CNN.

Fapta președintei a fost dezvăluită săptămâna trecută de un site de investigații jurnalistice. Astfel, partidele ungare de opoziție au început protestele pentru demisia lui Katalin Novak.

Cu toate acestea, marți, președinta a declarat că motivația grațierii sale nu este publică, iar orice grațiere este controversată prin natura sa.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

Katalin Novak, în vârstă de 46 de ani este la bază avocat, iar pe 10 martie 2022, a fost aleasă prima femeie în funcția de președinte al Ungariei.

Între 2014 și 2020 a ocupat funcția de secretar de stat al Ministerului Familiei și Tineretului.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI