În perioada 14-23 noiembrie, președintele Klaus Iohannis va efectua o serie de vizite în Africa. Acestea vor avea loc în Republica Kenya, Republica Unită Tanzania, Republica Cabo Verde şi Republica Senegal. 

Care este scopul acestor vizite?

Potrivit Administrației Prezidențiale, aceste vizite urmăresc ”relansarea dialogului politic” la nivel înalt cu statele africane. 

" Vizitele preşedintelui României în Africa reprezintă primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani şi vizează relansarea relaţiilor României cu continentul african, atât în relaţia directă a ţării noastre cu statele africane, cât şi ca parte a efortului comun de la nivel european, în contextul mai larg al nevoii de revigorare a relaţiilor Uniunea Europeană- Africa în spiritul unui nou parteneriat.

Astfel, aceste vizite urmăresc relansarea dialogului politic la nivel înalt cu statele menţionate şi redinamizarea relaţiilor economice şi sectoriale, urmărind deschiderea şi valorificarea de noi oportunităţi de colaborare în domenii de interes comun, inclusiv cele privind gestionarea provocărilor la nivel global", informează Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat citat de Agerpres.

Continentul african a căpătat un profil mai pronunțat pe plan internațional

De asemenea, potrivit sursei menționate anterior, demersul președintelui României are loc într-un moment de aprofundare, dar și de diversificare a relațiilor cu partenerii africani. În ultimul deceniu, continentul african a căpătat un profil mai pronunțat pe plan internațional.

" Noua statură internaţională a Africii este demonstrată inclusiv prin interesul tot mai pregnant al actorilor globali, coroborat cu o creştere a comerţului şi a investiţiilor, precum şi a colaborării în domenii precum dezvoltarea sau securitatea.

În acest cadru, România are propria contribuţie semnificativă, distinctă, în implementarea Parteneriatului strategic euro-african, în spiritul unei cooperări pragmatice, oneste şi echilibrate între parteneri egali", precizează Administraţia Prezidenţială.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Mai mult decât atât, sursa citată evidențiază faptul că "vizitele în Africa sunt cu atât mai importante în contextul în care România a adoptat recent Strategia Naţională pentru Africa, denumită "România- Africa: Parteneriat pentru viitor prin pace, dezvoltare şi educaţie, un document-cadru de viziune", prin care ţara noastră îşi propune revigorarea relaţiilor cu Africa şi aducerea lor la un nivel superior, în acord cu interesele României şi cu importanţa în creştere a Africii pe plan internaţional". 

Administrația Prezidențială subliniază faptul că tradiția particulară a raporturilor româno-africane constituie un motiv solid în ceea ce privește dinamizarea relaţiilor României cu Africa, potrivit Știrileprotv.ro

"Tradiţia particulară a raporturilor româno-africane constituie un motiv solid pentru dinamizarea relaţiilor României cu Africa, pe baze noi, în acord cu statutul actual al ţării noastre.

De asemenea, istoria recentă a României constituie un factor favorizant pentru reconectarea cu spaţiul african, inclusiv din perspectiva experienţei acumulate şi a lecţiilor învăţate în procesul de tranziţie către modernitate caracterizată de democraţie, economie de piaţă, stat

de drept şi respectarea drepturilor omului.

Citește și: Klaus Iohannis: Măsurile fiscale recent adoptate nu au fost tocmai bine primite de către mediul de afaceri

În plus, România are un profil tradiţional clar în raport cu Africa, în domeniul educaţiei, al păcii şi al securităţii, precum şi în cel al cooperării economice, cărora trebuie să li se acorde o atenţie sporită în continuare", potrivit  Administraţiei Prezidenţiale.

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua o vizită în Africa

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua o vizită în Africa

[Sursa foto: Facebook-Klaus Iohannis]

Cu cine se va întâlni Klaus Iohannis?

Cu ocazia vizitei în Republica Kenya, Klaus Iohannis va avea consultări politice bilaterale cu preşedintele William Ruto şi va participa la Sediul ONU de la Nairobi (United Nations Office at Nairobi) la o întâlnire cu directorul executiv al UNEP (United Nations Environment Program). 

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citește și: Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat o nouă lege. Românii care nu plătesc pensia de întreținere stabilită de notar riscă să facă închisoare

În ceea ce privește vizita de stat în Republica Unită Tanzania, acesta va avea consultări politice cu preşedintele Samia Suluhu Hassan.

În cadrul vizitei din Republica Cabo Verde, aceasta va avea ca scop consultări ale preşedintelui Iohannis cu preşedintele Cabo Verde, Jose Maria Neves.

La vizita din Republica Senegal, preşedintele Klaus Iohannis va avea consultări politice cu omologul senegalez, Macky Sall.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si