Președintele Erdogan a declarat, miercuri 25 octombrie, că gruparea militantă palestiniană Hamas nu este o organizație teroristă, ci un grup de eliberare, care luptă pentru a proteja pământurile și poporul palestinian.

Adresându-se parlamentarilor din partidul de guvernământ, Recep Tayyip Erdogan a cerut o încetare imediată a focului între forțele israeliene și palestiniene, transmite AlArabiya News.

Citește și: VIDEO- "Nu e război, e masacru". Ce spune președintele Turciei, Recep Erdogan, despre situația din Israel și Fâșia Gaza

Liderul de la Ankara a mai spus că țările musulmane trebuie să acționeze împreună pentru a asigura o pace durabilă în regiune.

„Hamas nu este o organizație teroristă, este un grup de eliberare, „mujahedini” care duc o luptă pentru a-și proteja pământurile și oamenii”, a declarat Erdogan, folosind cuvântul arab care îi desemnează pe cei care luptă pentru credința musulmană.

Reacții imediate la declarațiile lui Erdogan despre Hamas

Mulți dintre aliații NATO ai Turciei consideră Hamas o grupare teroristă, arată sursa citată, iar comentariile lui Erdogan au atras o critică rapidă din partea viceprim-ministrului Italiei Matteo Salvini, care a spus că sunt aprecieri „grave și care nu ajută la de-escaladarea conflictului”.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Președintele israelian a criticat, zilele trecute, faptul că instituția publică de radio-televiziune britanică, BBC, nu numește Hamas organizație teroristă, iar membrii săi sunt prezentați drept militanți sau luptători.

Isaac Herzog a făcut referire la broșura de instrucțiuni pe care militanții Hamas au primit-o înainte de a intra în kibbutz-urile din sudul Israelului pe 7 octombrie, broșură care îi îndemna și le ordona să omoare cât mai mulți civili.

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan spune că țările musulmane trebuie să acționeze împreună pentru a asigura o pace durabilă în regiune. 

[Sursa foto: Facebook]

Turcia susține "soluția celor două state" pentru încetarea conflictului din Israel

Turcia a condamnat uciderea civililor care a rezultat în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie în sudul Israelului, dar a cerut și Israelului să reacționeze într-un mod precaut, fără să lovească în populația civilă din Gaza.

Autoritățile de la Ankara au condamnat ferm bombardamentele puternice al Israelului asupra Fâșiei Gaza, care au dus la mii de morți, inclusiv femei și copii.

Turcia s-a oferit, de asemenea, să medieze în conflict și să trimită mai multe transporturi de ajutor umanitar.

Erdogan a acuzat Israelul că profită de bunele intenții ale Turciei. Turcia a depus mult timp eforturi pentru a remedia legăturile încordate cu Israelul, iar Erdogan a spus acum că a anulat o călătorie planificată în Israel din cauza evenimentelor din Gaza.

Turcia susține soluția celor două state, unul israelian și altul palestinian, pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian vechi de decenii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si