Volodimir Zelensky a apreciat „implicarea personală” a președintelui american Joe Biden în furnizarea de ajutor și asistență Ucrainei. El a cerut însă Congresului SUA să facă mai mult și să emită mai multe sancțiuni „până când mașina rusă de război se oprește”, informează BBC News.

Citeste si: Federația Rusă a blocat alte 13 site-uri de știri independente. Mișcarea vine ca o nouă încercare de a anula sursele alternative de informare despre război

El sugerează sancționarea tuturor politicienilor din Federația Rusă. „Toate companiile americane trebuie să părăsească piața rusă imediat, deoarece aceasta este inundată cu sângele nostru”, a spus președintele ucrainean, îndemnând parlamentarii americani să pună presiune asupra firmelor care decid să rămână în Rusia.

Citeste si: În ce stare emoțională este Putin după 21 de zile de război în Ucraina. Dezvăluiri de la Kremlin: "Ziua sa de lucru este extrem de neregulată”

Continuând apelul său pentru sancțiuni suplimentare, Zelenski le-a cerut membrilor Congresului să facă presiuni asupra companiilor din districtul lor pentru a se retrage din Rusia. „Pacea este mai importantă decât cifra de afaceri”, a spus el.

Zelenski, cerere directă pentru Joe Biden: "Poți să fii liderul păcii"

Președintele Zelenski și-a încheiat discursul cu o cerere directă adresată președintelui Biden. „Pacea în țara ta nu mai depinde doar de tine și de poporul tău”, spune el.

„Depinde de cei de lângă tine, de cei care sunt puternici”.

„Puternic nu înseamnă mare. Puternic înseamnă curajos și gata să lupte pentru viața cetățenilor săi și a cetățenilor lumii”, continuă Zelenski.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Liderul de la Kiev spune că oamenii lui „luptează pentru valorile Europei și ale lumii”, precum și pentru valorile proprii.

Cel mai important lucru pentru președintele Ucrainei

Devenind vizibil emoționat, președintele Ucrainei a mai spus că nu vede „nici un sens în viață” dacă nu poate preveni moartea mai multor copii ucraineni și asta este cea mai mare preocupare a sa ca lider al țării.

"Acum, am aproape 45 de ani. Astăzi, vârsta mea s-a oprit odată cu inima a peste 100 de copii. Nu văd niciun sens al vieții dacă nu poate opri moartea.  Președintele Biden, ești liderul națiunii tale. [Sper] că vei fi liderul lumii. A fi liderul lumii înseamnă a fi liderul păcii”, a încheiat Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev spune că ucrainienii „luptează pentru valorile Europei și ale lumii”

[Sursa foto: Twitter]

Zelenski, către Congresul SUA: cel mai greu război de la Al Doilea Război Mondial încoace 

Președintele Ucrainei i-a salutat pe politicienii americani din capitala Kiev, "un oraș care este atacat cu rachete de trupele ruse, în fiecare zi".

"Însă nu renunțăm. Nici măcar nu ne-am gândit la asta pentru o secundă, la fel ca multe alte orașe și localități din țara noastră frumoasă, lovită de cel mai greu război de la Al Doilea Război Mondial încoace. Am onoarea să vă salut în numele poporului ucrainean, oameni curajoși și iubitori de libertate, care vreme de opt ani au rezistat în fața agresiunilor ruse", a precizat Zelenski.

Ce a mai spus liderul de la Kiev: "Acum, destinul țării noastre se decide, destinul poporului nostru – dacă ucrainenii vor fi liberi, dacă vor putea să-și mențină democrația. Rusia nu ne-a atacat doar pe noi, nu doar teritoriul nostru, nu doar orașele noastre, a pornit o ofensivă brutală împotriva valorilor noastre, valorile noastre umane de bază.

Au venit cu tancurile împotriva libertății noastre, împotriva dreptului nostru de a trăi liber în propria țară, împotriva viitorului nostru, împotriva dorinței noastre de fericire, împotriva viselor noastre naționale, aceleași vise pe care și voi, americanii, le aveți".

Paralelă cu atentatele de la 11 septembrie 2001

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o paralelă între războiul dus de Rusia în Ucraina şi atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA, precum şi atacul aviaţiei japoneze asupra bazei americane de la Pearl Harbor în 1941.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

"În marea istorie a dumneavoastră, aveţi pagini care vă permit să îi înţelegeţi pe ucraineni", le-a spus el prin videoconferinţă aleşilor americani.

"Amintiţi-vă de Pearl Harbor, acea dimineaţă groaznică de 7 decembrie 1941, când cerul dumneavoastră era acoperit de avioanele care vă atacau. Amintiţi-vă de 11 Septembrie, acea zi teribilă din 2001", a adăugat el.

"Europa nu a mai trăit această teroare de 80 de ani", a declarat preşedintele ucrainean.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si