2023 a adus după sine și multe scumpiri. Coșul de cumpărături are un preț mai mare față de anul anterior și tot mai mulți români au de suferit. Traiul decent a devenit tot mai greu, ținând cont de rata inflației.

Citește și: Cât costă azi litrul de motorină și benzină, după eliminarea compensării de 50 de bani de la 1 ianuarie 2023

Valul de scumpiri le dă bătăi de cap românilor. Pe lângă faptul că ratele la bănci au crescut, s-au înregistrat scumpiri în rândul alimentelor de bază, dar și a multor servicii. Românii cu venituri mici nu mai pot face față scumpirilor. Alimentele de bază și-au mărit prețul în ultima luna datorită inflației care a cuprins atât România, cât și țările învecinate.

Câți bani scoatem din buzunar pentru a ne aproviziona frigiderul

Când a început războiul Rusia-Ucraina, inflația a început să aibă cote alarmante, lucru ce a făcut ca situația românilor să se înrăutățească. Tot mai mulți au ajuns să nu-și mai permită alimentele pe care le achiziționau odinioară și se fac tot mai multe economii.

Citește și: VIDEO- Pensiile speciale sau contributive, aflate în plată, nu pot fi micșorate

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: În timp ce se tatua pe spate, un bărbat a făcut atac de cord și a murit- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

În comparație cu ultima lună a anului 2023, prețul pentru coșul de cumpărături a crescut. Cele mai mari scumpiri au fost la lactate și fructe, dar și la alte alimente, prețul a crescut. Aici vorbim despre ulei, cereale, carne sau zahăr.

Cel din urmă are cel mai mare preț din ultimul deceniu.

Citește și: VIDEO- Scumpirile vor continua și în 2023. La ce vor fi majorări de prețuri

În decembrie 2022, un coș de cumpărături cu alimentele de bază era 166 de lei. În prezent, prețul său a crescut cu aproximativ 10 lei, ajungând până la 174 de lei, conform Antena 3. Cei mai mulți români speră la o schimbare din partea autorităților și reducerea inflației.

Specialiștii spun că prețurile la alimente vor rămâne fixe de la jumătatea anului. Până atunci, vor crește substanțial, iar românii vor avea tot mai mult de suferit.

Citește și: Preț carburanți 10 ianuarie 2023. Cu cât se vinde marți litrul de benzină sau de motorină

Potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură, indicele pentru prețul alimentelor a ajuns la o medie de 143,7 puncte anul trecut, în 2022, fiind în creștere cu 14,3% față de anul precedent. În acest fel, el reprezintă cel mai mare procent din 1990, de când au început înregistrările.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si