VIDEO - Prețul petrolului a explodat din nou. Ce se întâmplă cu prețul motorinei și benzinei
Preţul petrolului a urcat marţi cu aproape 6% din cauza declinului producţiei din Rusia la nivelul unui minim atins în 2020, şi în urma unui avertisment făcut de OPEC potrivit căruia va fi imposibil să se înlocuiască potenţialele pierderi de aprovizionare din Rusia. În aceste condiții, este de așteptat ca scumpirile să se simtă în curând și în benzinăriile din România.
Author: Sorin Negru miercuri 13 aprilie 2022 , 10:39
Producţia rusă de petrol şi condensat de gaze a scăzut sub 10 milioane de barili pe zi, la cel mai redus nivel din iulie 2020, au declarat marţi două surse familiare cu datele, deoarece sancţiunile şi constrângerile logistice au împiedicat comerţul cu aceste produse.
Un alt anunț a pus "gaz pe foc" în procesul de scumpire a petrolului: OPEC a avertizat că va fi imposibil să se înlocuiască 7 milioane de barili pe zi din exporturile ruseşti de petrol şi alte lichide derivate, pierdute în cazul unor sancţiuni sau acţiuni voluntare.
Cu cât a crescut prețul petrolului în 24 de ore
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 5,74 dolari, sau cu 5,8%, la 104,22 dolari pe baril până la ora 17:48 GMT (20:48 ora României).
Preţul petrolului West Texas Intermediate, de referinţă în SUA, a crescut cu 5,90 dolari, sau cu 6,3%, la 100,19 dolari pe baril, potrivit News.ro.
Care este prețul motorinei și benzinei azi în România
Potrivit comparatorului de prețuri de la Consiliul Concurenței, motorina standard se vinde miercuri în București cu prețuri între 8,37 și 8,52 lei per litru.
Motorina premium are un preț de 8,95 lei în cele mai multe benzinării din București.
Litrul de benzină se vinde miercuri dimineață în Capitală cu prețuri cuprinse între 7,66 și 7,88 lei per litru, potrivit Monitorului Preturilor. Prețul benzinei premium este de 8,2- 8,49 lei per litru.
Uniunea Europeană nu a convenit încă niciun embargo asupra petrolului rusesc, dar unii miniştri de Externe au spus că opţiunea este pe masă.
”Piaţa petrolului este încă vulnerabilă la un şoc major dacă energia rusă este sancţionată, iar acest risc rămâne pe masă”, a scris Edward Moya, analist senior de piaţă la OANDA.