Preţul petrolului: Ce estimări oferă economiştii pentru 2022
Preţul petrolului: Ce estimări oferă economiştii pentru 2022. Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) a lansat la finalul săptămânii trecute, un plan format din zece paşi pentru a limita consumul mondial de ţiţei şi pentru a ţine sub control preţul barilului de petrol. Iată care sunt estimările făcute de economiști privind prețul petrolului în 2022!
Author: Alina Raducu miercuri 23 martie 2022 , 11:24
Preţul petrolului: Ce estimări oferă economiştii pentru 2022. Preţul petrolului a continuat să scadă, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni. Această scădere vine după ce discuţiile dintre Rusia şi Ucraina au atenuat temerile privind întreruperi ale aprovizionării, dar și pe fondul îngrijorărilor că China va reduce cererile din cauza restricțiilor legate de noile cazuri de coronavirus, informează Reuters.
de barili pe zi din utilizarea automobilelor şi 140.000 de barili pe zi din utilizarea camioanelor.
Al doilea punct propune munca de acasă până la trei zile pe săptămână, iar economiile rezultate sunt de circa 170.000 de barili/zi.
Celelalte puncte includ introducerea duminicilor fără automobile în oraşe, care poate aduce economii de 380.000 de barili/zi dacă este aplicată în fiecare zi de duminică, dar şi stimularea mersului pe jos sau a folosirii bicicletelor.
Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) mai propune utilizarea în comun a automobilelor, promovarea conducerii eficiente a camioanelor şi utilizarea trenurilor de mare viteză şi a trenurilor de noapte pentru înlocuirea transportului aerian.
Ce estimări fac economiştii cu privire la prețul petrolului pentru 2022?
Totoadată, în câteva săptămâni oferta de pe piaţa globală a petrolului s-ar putea reduce cu aproape 3 milioane de barili pe zi.
Cantitatea reprezintă exporturile petroliere ale Rusiei, care ar putea ieşi de pe piaţă pe fondul aplicării sancţiunilor şi a creşterii numărului companiilor care au renunţat la aprovizionarea cu petrol din Rusia. Aceste estimări apar în ultimul raport lunar asupra pieţei petrolului de la International Energy Agency (IEA).
Mai mult, grupul producătorilor de petrol, din care face parte şi Rusia, încă nu a anunţat majorări substanţiale ale producţiei, iar comunicatele oficiale arată că se va menţine ritmul modest de creştere convenit anterior, de circa 400.000
barili/zi.
Tot în raportul IEA se menționează că, "doar Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au capacităţi de rezervă substanţiale care ar putea fi utilizate imediat pentru acoperirea deficitului, însă cei doi producători nu şi-au exprimat dorinţa de a trece la exploatarea rezervelor".
Potrivit furnizate de IEA, stocurile de petrol ale ţărilor din OECD au fost cu 335 milioane de barili sub media ultimilor cinci ani la sfârşitul lunii ianuarie 2022, respectiv un minim al ultimilor
8 ani.
În plus, datele de la Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) arată că Uniunea Europeană a plătit Rusiei 15,6 miliarde de euro pentru importurile de combustibili fosili din 24 februarie 2022 până la sfârşitul săptămânii trecute, din care aproape 10 miliarde reprezintă contravaloarea gazelor, peste 5 miliarde valoarea petrolului, iar 400 de milioane valoarea cărbunilor importaţi.
Companii europene evită să mai importe petrol din Rusia
În ultimul timp, tot mai multe companii europene evită să mai importe petrol din Rusia, chiar şi în absenţa unor politici oficiale care să interzică importurile, însă exporturile de petrol ale Rusiei către India au crescut de patru ori în martie 2022 faţă de media lunară anterioară, potrivit bursa.ro.
De asemenea, Financial Times susține că acesta este un semnal al "reconfigurării vaste a fluxurilor globale de energie".
Importurile de petrol rusesc ale Indiei au urcat până la 360.000 de barili pe zi, un nivel încă redus, pe fondul unui preţ extrem de favorabil.
Astfel, diferenţa dintre preţul petrolului Urali, standardul produs în Rusia, şi Brent a ajuns la un minim record de circa -30 de dolari pe baril, conform Reuters.
Pe lângă criza de pe piaţa petrolului nerafinat, economia globală este foarte aproape şi de un deficit critic de motorină, după cum scrie John Kemp, analist al pieţei energiei la Reuters.
Analistul de la Reuters mai consideră că, trebuie refăcute stocuri de circa 110 milioane de barili în Europa, Statele Unite şi Singapore, în condiţiile în care unul dintre cei mai mari furnizori de motorină, Rusia, a fost scos de pe piaţă.
O altă analiză din Marea Britanie arată că "dacă petrolul rusesc nu este reintegrat pe piaţă în următoarele săptămâni, există un risc major de raţionalizare până la vară a produselor petroliere de pe piaţa internă".