In articol:
- De ce crește prețul petrolului
- Cu cât s-au scumpit benzina și motorina
- Scumpiri la combustibili după 1 ianuarie 2025
Preţurile petrolului au crescut, marţi, cu peste 1,5%, investitorii aşteptând decizia OPEC+ privind prelungirea reducerilor de producţie. În acelaşi timp, un armistiţiu fragil între Israel şi Hezbollah din Liban oferă un sprijin suplimentar pieţei, transmite Reuters.
Citește și: VIDEO Crește salariul minim pe economie
Contractele futures Brent au crescut cu 1,16 dolari, sau cu 1,6%, ajungând la 72,99 dolari pe baril, în timp ce contractele West Texas Intermediate (WTI) din SUA a crescut cu 1,16 dolari, sau cu 1,7%, la 69,26 dolari pe baril.
De ce crește prețul petrolului
Tensiunile dintre Israel şi Hezbollah continuă să genereze incertitudine.
UBS consideră că aceste tensiuni, combinate cu posibilitatea extinderii reducerilor OPEC+, sunt factori care susţin creşterea preţurilor petrolului.
Surse din cadrul OPEC+ au indicat că alianţa este pregătită să extindă reducerile actuale ale producţiei până la sfârşitul primului trimestru din 2024, în cadrul reuniunii de joi.
Grupul, care reprezintă aproximativ jumătate din producţia mondială de petrol, intenţionează să reducă treptat aceste restricţii până în 2025.
Cu cât s-au scumpit benzina și motorina
Benzina standard se vinde, miercuri 4 dimineața, cu prețuri cuprinse între 6,90 și 7,10 lei per litru. Prețul premium se apropie de 7,8 lei per litru.
Motorina standard se vinde cu prețuri între 7,25 și 7,33 lei per litru, potrivit Monitorului preturilor.
Citeste si: De ce Victor Cornea a ales să o ceară în căsătorie pe Andreea Bălan tocmai în avion- radioimpuls.ro
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial, este aşteptată să reducă preţurile petrolului pentru cumpărătorii asiatici la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, spun traderii.
Scumpiri la combustibili după 1 ianuarie 2025
Prețurile la benzină și motorină vor fi majorate de pe urma noilor accize stabilite de Ministerul Finanțelor, începând cu 1 ianuarie 2025. Astfel, aceste ajustări de preț vor fi resimțite de către consumatori la prețurile de la pompă, mai ales după creșterea anuală a accizelor corelate cu rata inflației raportate.
Conform informațiilor oficiale, acciza la benzină va fi de 2.528 lei pentru 1.000 de litri, în creștere față de nivelul actual de 2.382 lei. Această modificare se va traduce printr-o scumpire de aproximativ 17 bani pe litru, TVA inclusă. În cazul motorinei, acciza va urca de la 2.183 lei la 2.317 lei pentru 1.000 de litri, ceea ce va determina o majorare de 16 bani pe litru la pompă.
Creșterile accizelor vin în continuarea ajustărilor din 2024, când acestea au fost majorate de două ori – în ianuarie și iulie – având un impact cumulat de 72 de bani pe litru pentru benzină și 66 de bani pe litru pentru motorină.