Prețuri imense la energia electrică de la 1 ianuarie 2022! Anunțul făcut de furnizori
Furnizorii de energie electrică din România anunță creșteri cu peste 80% în anumite zone.
Astfel, de la 1 ianuarie 2022, prețurile în ceea ce privește energia electrică vor suferi creșteri considerabile. Afectate vor fi în principal persoanele care au rămas în seriviciu universal.
Piața de energie s-a liberalizat în urmă cu un an. De la acel moment, clienții casnici au fost împărțiți în două categorii. O parte dintre aceștia au ales o ofertă de pe piața concurențială, în timp ce ceilalți nu au făcut nicio alegere și plătesc așa numițul preț stabilit de serviciul universal, potrivit Economica.net.
Ceea ce trebuie să știe toți români este însă faptul că prețurile la energia electrică pentru serviciul universal se modifică de două ori pe an. Pe 1 iulie 2021 a fost ultima dată când a avut loc o astfel de schimbare. Următoarea modificare va avea loc în prima zi a noului an.
Furnizorii au anunțat oficial creșteri subtanțiale. Prețurile pentru energia electrică vor fi însă compensate de stat până la 1 aprilie 2022.
Citeste si: Prețurile la gaze naturale și electricitate au scăzut în Europa
Vă prezentăm prețurile de serviciu universal valabile pentru fiecare dintre cele opt zone de rețea din România.
Campioni în ceea ce privește scumpirile sunt furnizorii din regiunile Transilvania Nord și Oltenia, acolo unde se vor înregistra creșteri de până la 87%, respectiv 89%.
La polul opus se clasează furnizorul pentru Moldova, acolo unde creșterea este de 58%.
Citeste si: Programul "Casa Verde" pentru Fotovoltaice începe astăzi. Cum îți poți instala panouri solare
Muntenia Sud (Municipiul București, județele Ilfov și Giurgiu): creșteri de 82% în ceea ce privește prețul final. Noul preț de serviciu universal al Enel Energie Muntenia, furnizorul tradițional al zonei, este de 1,37 lei/kWh, preț final, care include toate taxele și tarifele de rețea.
Până în prezent, 31 decembrie, prețul era de 0,75 lei/kWh. Modificările se vor produce de la 1 ianuarie 2022.Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Moldova (judeţele Bacău, Vaslui, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Botoşani): creşteri de 58%
În această zonă, furnizorul tradițional de energie electrică pentru clienții casnici este E.On Energie. Reprezentanții companiei au anunțat noul preț de serviciu universal cu toate tarifele de rețea și taxe incluse care va ajunge, de la 1 ianuarie 2022 și până la 1 iulie 2022, la valoarea de 1,30 lei/kWh. Până la 31 decembrie, prețul stabilit era de 0,82 lei/kWh.
Banat (judeţele Arad, Timişoara, Hunedoara şi Caraş-Severin): creşteri de 72%
Enel Energie este furnizorul tradițional al zonei. De la 1 ianuarie, taxa stabilită de Enel Energie este de 1,38 lei/kWh. Până la 31 decembrie, prețul era de 0,80 lei/kWh.
Dobrogea (judeţele Constanţa, Tulcea, Ialomiţa şi Călăraşi): creşteri de 71%
Enel aplică o taxă de 1,42 lei/kWh de la 1 ianuarie.
Până la 31 decembrie, prețul era de 0,83 lei/kWh.Transilvania Nord (judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj): creşteri de 87%
Electrica Furnizare anunță noul preț de serviciu universal pentru 1 ianuarie 2022, care ajunge la 1,5 lei/kWh. Până la 31 decembrie, prețul era de 0,80 lei/kWh.
Oltenia (judeţele Teleorman, Argeş, Olt, Dolj, Gorj şi Mehedinţi): creşteri de 89%
CEZ Vânzare anunță prețurile pentru zona Olteniei. Astfel, de la 1 ianuarie intră în vigoare prețul de 1,61 lei/kWh. Până la 31 decembrie, prețul era de 0,85 lei/kWh.
Transilvania Sud (judeţele Brasov, Alba, Harghita, Covasna, Sibiu, Mures): creşteri de 85%
Electrica Furnizare anunță un preț de 1,5 lei/kWh aplicabil de la 1 ianuarie. Până la 31 decembrie, prețul era de 0,81 lei/kWh.
Muntenia Nord (judeţele Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Galaţi, Prahova, Vrancea): creşterei de 84%
Electrica Funizare va stabili de la 1 ianuarie un preț de 1,51 lei/kWh. Până la 31 decembrie, prețul era de 0,82 lei/kWh.
Citeste si: Cum să te asiguri că facturile la gaz și curent reflectă mereu consumul real
Efectul majorării accizelor de către Guvern face ca prețul combustibilului să crească în 2022. Litrul de benzină dar și cel de motorină va fi cu 7,7 bani mai scump.
Astfel, pentru benzina fără plumb, nivelul accizei crește cu 65,59 lei (3,55%), de la 1.827,13 lei pentru 1.000 de litri de benzină la 1.892,72 lei.
În ceea ce privește motorina, acciza crește cu 60,11 lei (3,28%), de la 1.674,55 lei la 1.734,66 lei.