Experții au transmis că multe alimente s-au scumpit iar, înainte de Paște. Printre produsele la care s-au înregistrat creșteri semnificative se numără ouăle, alimente care s-au scumpit cu 35% față de anul trecut. La fel se poate spune și despre cofrajele cu ouă gata vopsite.

Citește și: ”Înghețăm” singuri prețurile

Mai puțin de două săptămâni ne despart de marea sărbătoare a „Învierii lui Iisus Hristos”, iar românii au început să facă cumpărături deja.

Față de anul trecut, alimentele preferate în perioada sărbătorilor s-au scumpit semnificativ.

Specialiștii au declarat că prețurile au crescut semnificativ, mai ales că unele produse sunt la mare căutare acum.

Scumpiri uriașe înainte de Paște

Potrivit specialiștilor, această creștere este direct proporțională cu consumul mai mare de ouă de Paște. Față de o perioadă obișnuită, românii consumă cu 50% mai mult, iar acest lucru se vede și la raft.

În 2023, ouăle sunt mai scumpe, cu 35%, iar specialiștii se așteaptă ca prețurile să crească și mai mult înainte cu câteva zile înainte de Paște.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Dacă înainte, un cofraj cu ouă costa, în medie, 30 de lei, anul acesta românii vor scoate din buzunar în jur de 45 de lei, în lanțurile mari de supermarketuri.

Citește și: VIDEO- Prețul cepei a explodat! A crescut cu 300% din 2019 până în prezent

Scumpiri s-au înregistrat și la cofrajele cu ouă gata vopsite pentru Paște, care costă, în medie, 26 de lei.

Pe de altă parte, specialiștii spun că în acest an, prețul pentru ouă pornea de la 0,59 lei/ou de la fermieri, având, astfel, cel mai mic preț de la producători față de media Uniunii Europene, care costă 0,75 lei/ou.

Specialiștii estimează că și anul viitor, prețul la ouă va fi, în continuare, mai mic decât media la nivel european.

Citește și: VIDEO- Prețurile mari din supermarketuri îi obligă pe români să se aprovizioneze direct de la fermieri

Pe lângă scumpirile din rândul ouălor, urmează scumpiri și la raftul de cozonaci și la carnea de miel. Prețul desertului tradițional aproape că s-a dublat, pornind de la 90 de lei și ajungând până la 200.

Specialiștii spun că de vină pentru acest lucru este scumpirea alimentelor de bază, care, automat, i-a determinat pe producători să mărească prețurile.

Citește și: Jaf la raft! Producătorii de ulei, de zahăr și de unt s-ar fi înțeles să scumpească prețurile intenționat. Consiliul Concurenței a început investigațiile


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si