Prezentarea Micului Dejun Tradițional Turcesc la Ambasada Republicii Turcia la București
Cu ocazia Zilei Mondiale a Micului Dejun, Ambasada Republicii Turcia la București, împreună cu Institutul Yunus Emre București au organizat evenimentul „Prezentarea Micului Dejun Tradițional Turcesc” la care au participat atât ambasadori străini împreună cu soțiile acestora, membrii ai Ministerului Afacerilor Externe al României, membrii ai Institutului Yunus Emre, membrii și managerii Asociației Internaționale a Femeilor (IWA), profesori și părinți de la Școala Internațională Maarif din București, cât și membrii ai ambasadei. Acest eveniment a fost organizat în grădina Ambasadei.
Tirul cu arcul tradițional turcesc, arta Ebru (pictură pe apă) și caligrafia au fost și ele prezentate invitaților. Ambasadorul Republicii Turcia la București E.S. Özgür Kıvanç Altan și soția sa Dr. Aslı Altan au întâmpinat invitații cu renumita ospitalitate turcească, având ocazia de a gusta micul dejun turcesc, cunoscut ca și cel mai delicios mic dejun din lume.
Preparatele tradiționale turcești, un adevărat deliciu
Micul dejun, un bufet deschis, a inclus multe bunătăți precum plăcinte, covrigi, „poğaça”, „menemen”, diferite feluri de brânză, măsline și fursecuri. Oaspeții, care s-au bucurat că au putut discuta savurând în același timp ceaiul și cafeaua turcească, și-au exprimat mulțumirea față de bunătățile pe care le-au încercat astăzi pentru prima dată.
Aceștia au afirmat faptul că le place cultura și bucătăria turcească.
Prin urmare, și-au exprimat preferința de a alege Turcia drept destinație de vacanță.
Oaspeții au primit rețetele produselor pe care le-au plăcut și gustat pentru prima dată, unice în bucătăria turcească, precum „piși” și „muhammara”.
Oaspeții au încercat Arta Tradițională Turcească Ebru și regulile tirului cu arcul turcesc
Pe lângă servirea bunătăților din bucătăria turcească, oaspeților le-a fost prezentată Arta Tradițională Turcească Ebru (pictura pe apă) și li s-a oferit ocazia de a o încerca, exprimându-și admirația pentru detaliile acestei arte. Invitații au învățat regulile tirului cu arcul turcesc și au avut ocazia de a pune în practică aceste reguli sub atenta supraveghere a unui instructor. În plus, elevii Școlii Internaționale Maarif au servit invitații cu waffle făcute de către ei.
În discursurile susținute s-au subliniat aspecte precum mândria trăită prin prezentarea bogatei culturi turce, bucuria de a primi invitați de seamă la Ambasada Republicii Turcia și s-a pus accentul asupra bogăției micului dejun turcesc și ospitalității poporului turc. Totodată, s-au adus mulțumiri Institutului Yunus Emre care a avut un rol în organizarea acestui eveniment.
Mustafa Yıldız, directorul Institutului Yunus Emre România a precizat: „Cel mai mare factor care mă entuziasmează este că localnicii și străinii din România sunt interesați de cultura și limba turcă.
Suntem martorii acestui interes, fapt demonstrat prin activitățile și cursurile organizate în cadrul Institutului.
Și astăzi, la Ambasada Republicii Turcia, am prezentat musafirilor micul dejun tradițional turcesc, artele tradiționale și tirul cu arcul tradițional turcesc.
Nu ne vom opri din organizarea evenimentelor de acest fel și vom continua fără a-i dezamăgi pe iubitorii culturii turce.”