Prima suspiciune de variolă în România, după 45 de ani
Prima suspiciune de variolă în România, boală eradicată la nivel mondial în 1977.
Autoritățile anunță prima suspiciune de variola maimuței în România.
Andi Radu Agroșoaie, medic la Spitalul Rădăuți, în cadrul Secției Boli Infecțioase, a informat, duminică, Ministerul Sănătății cu privire la un posibil caz de variola maimuței la o femeie de 50 de ani.
Această boală, de natură virotică, a fost una dintre cele mai mari catastrofe ale lumii, omorând și desfigurând mii de oameni.
”Mai multe ţări din regiunea europeană a OMS au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola a maimutei (monkeypox) de la începutul lunii mai 2022. Acesta nu este un eveniment obişnuit. În afară de unul, toate celelalte cazuri raportate recent nu au călătorit într-o zonă endemică. Acest lucru este neobişnuit şi de aceea sunt în curs de desfăşurare investigaţii suplimentare pentru a determina sursa probabilă şi amploarea infecţiei pentru a limita răspândirea ulterioară. OMS colaborează cu ţările în cauză, facilitând schimbul de informaţii şi sprijinind supravegherea, testarea, prevenirea infecţiilor, managementul clinic, comunicarea riscurilor şi implicarea comunităţii”, a transmis, duminică, Ministerul Sănătăţii.
Peste 80 de cazuri de variola maimuţei au fost confirmate până acum în cel puţin 12 ţări, informează, sâmbătă, bbc.com.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că sunt investigate alte 50 de cazuri suspecte, însă nu a precizat ţările în care s-au semnalat acestea, şi a avertizat că probabil vor apărea şi alte cazuri.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Suedia confirmă primul caz de variola maimuței
Infecţiile au fost confirmate în nouă ţări europene – Marea Britanie, Spania, Portugalia, Germania, Belgia, Franţa, Olanda, Italia şi Suedia, precum şi în SUA, Canada şi Australia.
Variola maimuţei este o infecţie virală cu simptome uşoare, precum febra, dureri de cap şi erupţii cutanate.
În general, cei infectaţi se vindecă în câteva săptămâni.
Virusul variolei maimuței se răspândește prin contact apropiat cu o persoană infectată, spun experții. Infecția se poate dezvolta după expunerea la „piele ruptă, membrane mucoase, picături de respirație, fluid corporal infectat sau chiar contact cu lenjerie contaminată”, a spus Neil Mabbott, profesor de imunopatologie la Facultatea de medicină veterinară a Universității din Edinburgh din Scoția.
Citeste si: VIDEO- Variola maimuței în România. Un doctor vorbește despre potențiale pericole