Pe 2 iunie 2023, Agenția Spațială Europeană va transmite în direct imagini de la Mars Express, o navă spațială lansată pentru prima dată în urmă cu douăzeci de ani, conform unui anunț făcut miercuri de agenție.

Citește și: NASA, avertisment de urgență despre o furtună solară "ucigașă". "Nu este timp de reacție"

Fluxul video va avea loc timp de o oră, începând cu ora 11:45 ET (ora 18,45 ora României).

Vor fi afișate imagini noi la fiecare 50 de secunde, deoarece acestea provin direct de la Camera de monitorizare vizuală (VMC) a Mars Express.

Citește și: Solstițiul de vară 2023. Pe ce dată are loc? Va fi cea mai lungă zi din an!

Prima transmisiune LIVE de pe Marte

Prima transmisiune LIVE de pe Marte

Imaginile LIVE vin cu întârziere de minim 3 minute

Anunțul subliniază că imaginile nu vor fi „în direct” în sine, deoarece durează între trei și 22 de minute pentru a ajunge pe Pământ, potrivit The Verge.

Mars Express a făcut descoperiri cheie despre vecinul nostru ceresc în ultimii 20 de ani, potrivit ESA.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: O româncă a fost selectată de NASA pentru prima misiune în care va fi simulată viaţa pe Marte

În cele aproape două decenii de funcționare, a detectat dovezi ale unor acvifere subterane gigantice; a pierdut și și-a găsit prietenul de aterizare de suprafață pe nume Beagle 2; a împărtășit imagini glorioase precum această panoramă a polului sudic al lui Marte.

În mod uimitor, a făcut totul în timp ce rulează o versiune modificată a programului Windows 98.

ESA va trimite, de asemenea, actualizări din contul său oficial de Twitter. Există emoții cu privire la capacitatea camerelor video vechi de 20 de ani de a realiza transmisia live.

„Aceasta este o cameră veche, planificată inițial în scopuri de inginerie, la o distanță de aproape trei milioane de kilometri de Pământ – aceasta nu a fost încercată până acum și, să fim sinceri, nu suntem 100% siguri că va funcționa”, explică James Godfrey, Manager de operațiuni de nave spațiale la centrul de control al misiunii ESA din Darmstadt, Germania.

„Dar sunt destul de optimist. În mod normal, vedem imagini de pe Marte și știm că au fost făcute cu câteva zile înainte. Sunt încântat să văd Marte așa cum este acum – cât de aproape putem fi de un „acum” marțian".

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Prezentarea sa de ansamblu asupra Mars Express spune că orbiterul a început pentru prima dată să încercuiască Planeta Roșie pe 25 decembrie 2003- un adevărat miracol de Crăciun. 

Lupta cuceririi planetei Marte

China plănuiește să trimită astronauți pe Lună înainte de 2030,a anunțat luni regimul de la Beijing. Statele Unite își propun să aducă astronauți pe suprafața lunară până la sfârșitul anului 2025.

Spațiul este văzut din ce în ce mai mult ca un nou domeniu de competiție între China și Statele Unite- cele mai mari două economii ale lumii și rivali pentru influență diplomatică și militară.

Astronauții pe care NASA îi va trimite pe Lună până la sfârșitul anului 2025 vor viza polul sud, unde se crede că craterele permanent umbrite ar fi pline de apă înghețată.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si