Anul şcolar începe luni în condiţii speciale din cauza pandemiei de COVID-19, care adaugă noi probleme celor deja cunoscute din fiecare toamnă- lipsa manualelor, lipsa toaletelor, lipsa avizelor de funcţionare pentru unele dintre unităţile de învăţământ.

În prima zi de școală fiecare unitate școlară va funcționa după scenariul dat de către autorități, dar... în același timp, după propriile reguli, astfel încât peisajul dezolant este mult prea pestriţ. 

Citeste si: Ludovic Orban, sfat pentru părinți în prima zi de școală a copiilor

Directorii se plâng că ordinele de la ministerul Educației au fost emise din scurt, iar furnizorii sunt greu de găsit. Deși unele reguli igienico-sanitare trebuia anunțate din timp pentru a fi puse la punct, autoritățile încă băjbâie... la capitolul coerență. 

Prima zi de școală: 100.000 de copii ar urma să înveţe online  

În 12.423 de şcoli, elevii vor merge fizic la cursuri, în timp ce în 4.915 va fi adoptat scenariul hibrid de învăţare, iar în alte 262 de şcoli elevii vor învăţa exclusiv online. Dacă în 11 judeţe vor funcţiona scenariile verde sau galben, în Capitală nu se aplică scenariul verde, 607 unităţi de învăţământ fiind în scenariul galben, iar 29 în cel roşu.

Citeste si: VIDEO- Haos și revoltă în școli, cu doar o zi înainte de începerea anului școlar

În total, 100.000 de copii ar urma să înveţe online. Conform ministrului Educaţiei, 87% dintre elevi au laptopuri şi tablete personale sau primite de la autorităţile locale, inspectoratele şcolare judeţene, şcoli. Sute de cadre didactice sunt spitalizate sau în carantină, iar 147 vor să se pensioneze.

Cifrele sistemului de învățământ în prima zi de școală

Conform celor mai recente date, 12.423 unităţi funcţionează în scenariul verde, 4.915

unităţi în scenariul galben şi 262 de unităţi în scenariul roşu. Sunt 11 judeţe în care nu este nicio unitate de învăţământ în scenariul roşu – Harghita, Caraş-Severin, Hunedoara, Ialomiţa, Bihor, Vâlcea, Tulcea, Botoşani, Bistriţa Năsăud, Covasna şi Vaslui.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Horoscop 14 septembrie 2020. O zodie va avea parte de senzații tari

În Bucureşti, nicio unitate de învăţământ nu este în scenariul verde, pentru peste 600 fiind aplicat cel galben şi pentru aproximativ 30 cel roşu.

Citeste si: Livian de la „Puterea Dragostei” ipostază neașteptată alături de noua iubită. Avem imaginile fierbinți

La începerea anului şcolar, 106 cadre didactice sunt spitalizate, iar 293 sunt în carantină şi doresc să îşi desfăşoare activitatea în sistem online. Alte 91 de cadre didactice care au intrat în concediu medical. De asemenea, sunt 147 de cadre didactice care, începând cu 1 septembrie, au depus dosarele de pensionare la inspectoratele şcolare.

Riscul cel mai mare în prima zi de școală

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Indiferent de cât de clare sunt sau nu recomandările venite din partea Ministerului Educației, și presupunând că în toată țara lucrurile vor decurge conform graficului și măsurilor, sunt totuși câteva momente cheie pentru elevi:

Citeste si:   Cadrele didactice, nemulțumite de faptul că vor fi filmate în timpul orelor! "Nu este obligaţia noastră..."

- drumul până la școală și riscurile la care se expun cei mici în mijloacele de transport în comun
- recreația alături de colegi- și posibilitatea ca elevii să păstreze distanța de 1,5 metri și masca de protecție
- timpul petrecut după școală
- întoarcerea acasă și interacțiunea cu persoanele vârstnice.

Riscul cel mai mare legat de începerea noului an școlar constă în escaladarea numărului de cazuri de noi infecții de coronavirus, tocmai la momentul intrării în sezonul rece.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si