"Procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus a demarat. În acestă dimineaţă au avut loc primele 3 recoltări de plasmă de la donatori vindecaţi de COVID-19, în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti", arată MS, într-un comunicat de presă transmis marţi.

Plasma va fi testată şi după calificarea biologică va fi pusă la dispoziţie spitalelor.

Conform sursei citate, plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) se va administra doar pacienţilor critici infectaţi confirmaţi cu COVID-19, cu vârsta de cel puţin 18 ani, care îndeplinesc următoarele criterii:

a. se află într-o secţie de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului Sănătăţii pentru tratamentul pacienţilor COVID-19 şi avizat de Comisia de A.T.I.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Ipoteză șocantă în cazul tragediei aviatice din Kazahstan: avionul ar fi fost lovit de bucăți ale unei rachete rusești- antena3.ro

Citeste si: Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ- stirileprotv.ro

b. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe/ a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.

Citeste si: Alte patru persoane confirmate cu coronavirus au murit. Bilanţul a ajuns la 650

c. sunt ventilaţi mecanic de mai puţin de 10 zile sau în pragul intubaţiei şi ventilaţiei mecanice (dispnee severă, frecvenţă respiratorie ≥ 30/min, saturaţie în oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienţii fără BPCO)

Ministerul Sănătăţii a elaborat Ordinul de ministru privind Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI.

Citeste si: Alertă medicală privind coronavirusul în Marea Britanie: Descoperirea care schimbă totul!

Documentul stabileşte modul de colectare, testare, prelucrare, stocare şi distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI, în conformitate cu legislaţia naţională în domeniul transfuziei sanguine şi ghidul tehnic elaborat de

Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia şi utilizarea monitorizată a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

În prezent, sunt 3 aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienţilor cu coronavirus donate Ministerului Sănătăţii în Bucureşti, Timişoara şi Iaşi.

Primele recoltări de plasmă de la donatori vindecaţi de COVID-19 au avut loc la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti 
Primele recoltări de plasmă de la donatori vindecaţi de COVID-19 au avut loc la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti 

Citeste si: Corupție URIAȘĂ pe timp de pandemie. România este din nou în top

"Ministerul Sănătăţii încurajează donarea voluntară de sânge şi produse de sânge şi prin toate acţiunile întreprinse urmăreşte să îmbunătăţească modul de donare in rândul populatiei, în beneficiul pacienţilor. În acest context, pacienţii vindecaţi cu COVID 19 vor fi contactaţi, cu respectarea regulilor naţionale şi ale UE, sau pot contacta centrele de transfuzie sanguină in vederea donării de plasmă", scrie în comunicat.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si