Noua metodă de control a procreării pentru bărbați arată rezultate promițătoare la șoarecii de laborator, făcându-i „temporar infertili” printr-o singură doză injectabilă, potrivit unui studiu publicat marți în jurnalul medical Nature.

Citește și: Profesoara dată afară după clipurile erotice filmate la catedră șochează din nou

Echipa de cercetători de la Weill-Cornell, condusă de specialistul în farmacologie Melanie Balbach, a descoperit că injecțiile cu noul medicament ar putea întrerupe temporar fertilitatea la șoarecii masculi prin inhibarea mișcării adenililciclazei solubile (sAC).

Este vorba de o enzimă celulară care „este esențială pentru motilitatea și maturizarea spermatozoizilor”, conform studiului citat de CBS News.

Contraceptivul pentru bărbați, moment revoluționar în știință

Versiunile anterioare de control al procreării masculine au avut o rată de succes de 95% în prevenirea sarcinii nedorite, prin metode bazate pe hormoni, dar au fost abandonate din cauza „efectelor secundare nedorite”.

Aceste efecte secundare variau în severitate de la acnee la tulburări de dispoziție și anxietate.

Citește și: A fost descoperită o legătură între "long COVID" și diagnosticul de cancer

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Oprirea cercetărilor în administrarea de hormoni a atras unele critici din partea persoanelor care i-au acuzat pe bărbați că nu sunt capabili să facă față efectelor secundare comune ale contraceptivelor cu care se confruntă femeile în fiecare zi.

„Arătăm acum că administrarea unei singure doze de inhibitor de sAC cu acțiune acută la șoareci masculi inactivează rapid și temporar mișcarea spermatozoizilor și face șoarecii temporar infertili”, se arată în studiu.

De ce e important un contraceptiv pentru bărbați

„Aproape jumătate dintre toate sarcinile sunt neintenționate; astfel, opțiunile existente de planificare familială sunt inadecvate”, spune studiul.

Medicii subliniază că singurele opțiuni de control al nașterii pentru bărbați sunt, în prezent, prezervativele și vasectomia.

Citește și: Terapie tip ”spargi tot și te calmezi”

„Cele mai multe eforturi actuale de a dezvolta noi contraceptive pentru bărbați au impact asupra dezvoltării spermei, ceea ce înseamnă că contracepția necesită luni de pre-tratament continuu”, mai spune studiul.

Pilula revoluționară, un fel de "Sfântul Graal"

„Aici, oferim o dovadă a conceptului pentru o strategie inovatoare pentru contracepția la cerere, în care un bărbat ar lua o pilulă anticoncepțională cu puțin timp înainte de sex, doar la nevoie.”

Nu este clar când va fi autorizat noul medicament contraceptiv pentru studiile clinice pe oameni.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Echipa națională a României, gest inedit pentru gazde. Ce au făcut tricolorii după eliminarea de la EURO 2024- FOTO- radioimpuls.ro

La fel ca penicilina, acest medicament „schimbător de joc” a fost descoperit neintenționat în 2018, când dr. Melanie Balbach cerceta o proteină numită adenilil ciclază solubilă sau sAC, pentru o afecțiune oculară.

Când medicamentul a fost administrat șoarecilor, Balbach a observat capacitatea de a stopa mișcarea spermei.

„Ea a arătat filmul cu acesti spermatozoizi care nu se mișcă, ci doar tremură”, a spus profesorul de farmacologie Weill Cornell Lonny Levin pentru Washington Post despre inhibitorul sAC.

„Am spus atunci: „O, Doamne! Acesta este Sfântul Graal. Acesta este un contraceptiv masculin”, a relatat medicul american.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si