„Problemele dentare nu trebuiesc ignorate în pandemie”, ne sfătuiesc specialiștii!
Medicii stomatologi au mai puțini pacienți din cauza pandemiei, deși riscul de contagiere în cabinetele de stomatologie este mult mai mic decât în alte tipuri de cabinete medicale.
Pe lângă faptul că au fost nevoiți să reducă numărul pacienților primiți într-o zi pentru a respecta măsurile de igienă impuse de autorități, lipsa banilor i-a determinat pe români să pună vizita la stomatolog la sfârșitul listei priorităților.
În același timp, anumiți pacienți amână vizitele la dentist din cauza suspiciunilor pe care le au vizavi de răspânidirea COVID-19, deși acest lucru poate pune în pericol sănătatea, pe termen lung.
Pe timpul stării de urgență, cabinetele stomatologice au fost deschise numai pentru urgențe. Ulterior, acestea au fost redeschise, însă fiecare cabinet trebuie să îndeplinească și să respecte o serie de condiții, și anume să:
Nu permită intersectarea clienților în sala de așteptare
Nu permită accesul însoțitorilor, atunci când acest lucru nu este absolut necesar
Nu trateze pacienții înainte de a se echipa complet
Efectueze triajul pacienților înainte de consultație și să le verifice temperatura înainte de intra în cabinet
Igienizeze și să echipeze corespunzător fiecare pacient înainte de permiterea accesului în cabinet
Dezinfecteze suprafețele și echipamentele după fiecare pacient.
Deși această activitate a fost catalogată ca având risc ridicat la începutul pandemiei, Asociația Americană de Stomatologie a confirmat faptul că mai puțin de 1% dintre dentiștii din SUA au fost găsiți pozitivi la testul COVID-19 și a spus că acest lucru nu este o coincidență.
Doctorul infecționist Edgar Herrera Sanchez din Florida a spus că nu este deloc mirat de aceste date, spunând că „dentiștii fac deja o mulțime de lucruri care împiedică răspândirea COVID”.
Explicația este una foarte simplă: cabinetele de stomatologie aplicau deja de zeci de ani foarte multe dintre măsurile propuse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cu privire la prevenirea răspândirii virusurilor. Protocoalele folosite de stomatologi pentru limitarea transmiterii unor boli precum HIV sau hepatită, care au fost perfecționate în ani de zile, au reprezentat baza solidă cu care stomatologii s-au apărat de virusuri. Aceste protocoale sunt gândite pentru situațiile în care orice pacient întâlnit ar putea fi contagios sau infectat, fără să existe simptome.
Așadar, dacă se respectă indicațiile de igienă, riscul de transmitere este infim.
„Vreau să-i linștesc pe oameni. Dacă există vreun risc de transmitere, dentistul este persoana cea mai expusă acestui risc, nu pacientul. Dentiștii purtau deja mască, viziere, mănuși și toate acele lucruri, așa că riscul ca el să-ți transmită ceva este foarte scăzut,” a adăugat dr. Sanchez.
Una dintre problemele semnalate de medici în primele luni ale pandemiei a fost că, deși costurile echipamentelor și produselor pentru igienă au crescut, calitatea acestora era mai scăzută decât cea regăsită înainte de startul pandemiei, din
cauza cererii extrem de mari la nivel mondial. Acum însă, acest impediment a fost depășit, întrucât piața s-a redresat.
Din nefericire, multe persoane nu sunt la curent cu aceste informații și amână vizitele la dentist, lucru care, nu de puține ori, duce la apariția unor probleme dentare serioase, care vor necesita mai multe vizite la stomatologie și, implicit, cheltuieli mai mari.
“Mulți dintre pacienți ajung la noi în momentul în care dintele nu se mai poate salva! Întâlnim din ce in ce mai des această problemă de la începutul pandemiei. Se pare că oamenii își ignoră problemele dentare în această perioadă iar acest lucru duce la afecțiuni severe și chiar la pierderea dinților. Recomand tuturor un consult periodic și o îngrijire corespunzătoare a danturii” a spus Dr. Petru Trifăuțanu de la clinica Hyperdent din Galați.
Asociațiile medicilor dentiști din întreaga lume îi sfătuiesc pe pacienți să practice cea mai bună igienă și să respecte indicațiile de distanțare sanitară, dar să nu evite vizitele la dentist dacă nu au călătorit sau nu au intrat in contact cu persoane care au călătorit în ultimele 14 zile.
Specialiștii ne reamintesc faptul că igiena dentară corectă contribuie la prevenirea apariției cariilor, la menținerea unor dinți sănătoși și la prevenirea apariției respirației urât mirositoare a gurii, precum și la combaterea visurilor, în special a celor care pot pătrunde în organism prin cavitatea bucală.