Specialiștii în securitate informatică de la un producător global de soluții de securitate cibernetică au menționat că au descoperit o amenințare cibernetică care ar copia platforma ChatGPT, cu scopul de a păcăli potențialii investitori.

Înșelătoria începe cu un simplu e-mail care conține un link periculos.

Citește și: Robotul lui Nicolae Ciucă a fost implicat într-un scandal de protecție a datelor. Ministrul Digitalizării: „Am gândit foarte bine aceste aspecte”

Ce trebuie să știi despre noua înșelătorie

„Specialiştii în securitate informatică au descoperit o ameninţare cibernetică care copiază cunoscuta platformă ChatGPT cu scopul de a păcăli potenţiali investitori. Înşelătoria începe printr-un e-mail de phishing care conţine un link periculos. Odată accesat acel link, victima este direcţionată către o versiune fictivă a platformei ChatGPT unde sunt prezentate oportunităţi financiare atrăgătoare de până la 10.000 de dolari pe lună”, anunţă compania.

Citește și: NASA: „Un asteroid uriaș se va apropia de Pământ în următoarele zile”

Versiunea falsă a platformei nu permite o interacțiune liberă cu chatbot-ul, așa cum ne-am obișnuit. Pe parcursul discuției pot fi selectate doar răspunsuri predefinite. Prin comparație, aplicația oficială ChatGPT poate purta conversații scrise și răspunde la diverse întrebări și poate să compună e-mailuri, eseuri și multe altele.

Citește și: Oamenii se pot spovedi și online. Inteligența artificială îi înlocuiește pe preoți

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Producător global de soluții de securitate cibernetică, mesaj pentru români: „Hackerii profită de popularitatea ChatGPT într-o nouă campanie de înșelătorii”

Exemplificare - cum funcționează falsul ChatGPT

[Sursa foto: News.ro]

Cum funcționează falsul ChatGPT?

După ce adresează o serie de întrebări cu privire la veniturile actuale ale persoanei cu care discută, falsul ChatGPT solicită verificarea faptului că răspunsurile provin de la o persoană reală, prin introducerea unei adrese de e-mail și a unui număr de telefon valide.

Citește și: VIDEO- ION este primul consilier al Guvernului care folosește inteligență artificială

Apoi, la scurt timp după ce acești pași au fost efectuați, un reprezentant contactează telefonic victima pentru a-i descrie cele mai benefice modalități pentru câștiguri rapide  și garantate prin piața de criptomonede, petrol, precum și acțiuni internaționale, cu o investiție minimă de 250 de euro.

Falsul ChatGPT nu se oprește aici. Acesta poate adresa întrebări suplimentare cu privire la membrii familiei care dispun de venituri mai mari, precum și despre existența unor conturi de economii.

Citește și: Trenduri optimizare SEO în 2023 – iată la ce trebuie să fii atent!

Următorul pas constă în activarea unui cont de WhatsApp  pentru a iniția procesul de investiții. În cercetarea efectuată de specialiștii în securitate, s-a optat pentru omiterea acestei etape. Atacatorul cibernetic a trimis prin e-mail un formular de plată, unde erau solicitate detalii personale, inclusiv data nașterii și informații despre cardul de credit.

Toate aceste detalii pot fi folosite pentru furtul datelor personale și financiare.

Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop zilnic, 21 ianuarie 2025: Racii sunt pregătiți să renunțe la lucrurile care le aduc suferință. Balanțele decid să se împace cu o persoană din trecutul lor- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Citește și: Elon Musk, declarații uimitoare. Lumea se va schimba radical: „Omul va fi ca o pisică de casă pentru roboți...”

Falsul ChatGPT a fost introdus pe o listă a site-urilor periculoase

Platforma falsă ChatGPT a fost accesibilă printr-un domeniu deja inclus pe o listă a site-urilor periculoase (hxxps://timegaea[.]com).

Cei care folosesc internetul trebuie să fie atenți în următoarea perioadă, având în vedere vâlva din jurul ChatGPT, dar și amploarea pe care o capătă această metodă de înșelăciune la nivel global.

Citește și: VIDEO- Aplicația care face „minuni” pozelor internauților

Linkurile primite prin e-mailuri nesolicitate, precum şi oportunităţile de investiţii oferite în numele unor companii reprezintă semnale mari de alarmă. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si