Meteorologia ne ustura la buzunare! Bine, ecuatia suna cam asa: starea vremeii afecteaza direct agricultura. Cand avem un inceput de an ca acesta, cu 20 de grade cu plus urmate de inghet, atunci e clar: mancarea o sa ne coste si mai mult!

Orice va trece prin minte sa intrebati un agricultor in aceasta perioada, raspunsul lui va fi acelasi: scumpiri! Scumpiri pe linie!

Exact! Aceasta este explicatia, iar preturile ar putea creste cu cel putin 10 la suta. Ba chiar se discuta de majorari si de 30 la suta!

Pana la urma vorbim despre cifre. In procente, mare parte din mancarea noastra vine din importuri.

Daca e sa facem o comparatie cu un meci de fotbal, atunci incepem cu un dezavantaj. E deja 1 la 0 pentru cei din afara tarii si nu prea avem sanse sa ne revenim.

Si anul acesta am pierdut meciul cu producatorii europeni. De data asta avem si o scuza. Schimbarile bruste de temperature afecteaza mai multe categorii de fructe si legume. Calitatea va fi mai slaba, iar preturile mai ridicate.

Sa ramanem la analogia fotbalistica. Vrem si noi sa marcam un gol. Adica sa mancam produse romanesti. Doar ca nu le gasim. Incercam impreuna un experiment…

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

PARADOXUL "KILOMETRILOR" LA GALANTAR

Haideti sa mergem pana in judetul Olt! Aici s-au recoltat deja primele rosii. 3 mii de euro au primit cultivatorii de la stat drept subventie pentru fiecare hectar.

Kilogramul de rosii romanesti costa 10 lei in sera. Trece prin cateva maini si ajunge in magazine la pretul de 20 sau 25 de lei.

Pana la urma, important e ca le gasim, nu? Pai, sa intram in magazin.

Gasim rosii din Olanda, cu 7 lei si 99 de bani pe kilogram. Cum asa? Paradoxul de care ne lovim zi de zi este ca o rosie poate parcurge chiar si 1000 de kilometri pana in galantar si ajunge sa fie mai ieftina decat cea cultivate la 100 sau 200 de kilometri.

Grecia: In acest caz, rosiile parcurg peste 2.000 de kilometri. Si-atunci, cum de sunt mai ieftine decat cele autohtone?

Revenim putin la comparatia noastra cu fotbalul. Romania recolteaza anual cam 465 de mii de tone de rosii. Tari precum Spania, Italia si Olanda au productii chiar si de 10 ori mai mari. Uite-asa reusesc sa inunde piata, la preturi mici. Deci, ne marcheaza gol dupa gol.
Mergem cu analiza diferentelor si mai departe. Iata cum se lucreaza intr-o sera romaneasca…

Si-acum priviti o sera de tomate din Olanda. Aici totul este tehnologizat. Nu mai e nevoie de vreun intermediar. Rosiile sunt cultivate, culese, ambalate si trimise oriunde in lume. Totul se petrece in acelasi loc.

Exemplele pot continua. Cartofii noi parcurg peste 5.000 de kilometri din Egipt si pana la Bucuresti, unde sunt vanduti cu 2 lei si 99 de bani pe kilogram.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Ne mutam in judetul Satu Mare. Capsunele din sere sunt recoltate deja. Cele cultivate in camp au insa probleme din cauza vremii.

10 lei este kilogramul la producator, dublu atunci cand clientul il cumpara in piata sau magazin. Bineinteles, cultivatorul este ultimul care sa viseze la profit. Intermediarii iau toata dulceata banilor in plus!

Si daca tot vorbim de ceva dulce, sa amintim si de mierea de albine. Mergem in Dambovita!

Anul trecut, preturile au urcat cu 30 la suta. Anul acesta, problemele sunt la fel de mari. Mierea de salcam este afectata din plin.
Uite-asa, un kilogram de miere de salcam poate ajunge la 65 de lei pe kilogram. Vrem sa facem o economie? Mergem in magazine si...

Adica.... nici macar nu stim exact din ce tari provine. Pentru utima oara, revenim la comparatia cu lumea fotbalului. Exact! Am pierdut la scor… Nici nu mai are rost sa privim tabela de marcaj!

Ne revedem saptamana viitoare! Pana atunci, nu uitati regula de aur: aveti mare grija de banii dumneavoastra!
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si