Close sidebar
Close sidebar

Programul Rabla pentru electrocasnice, un nou start. Cum poți să îți cumperi maşină de spălat şi frigider

Programul Rabla pentru Electrocasnice, o nouă etapă, începând de luni dimineața ora 10.00. Sunt vizate de această dată voucherele pentru schimbarea mașinii de spălat sau frigiderului. 

Sorin Negru,

De anul viitor, ar putea fi majorată valoarea voucherelor din programul Rabla pentru electrocasnice

[Sursa foto: Unsplash.com]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Programul Rabla pentru Electrocasnice 2022, un nou start.  Persoanele fizice se pot înscrie de luni, de la ora 10.00, pentru etapa de selectare a voucherelor destinate achiziţionării de maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere.

Citește și: A început ”rabla pentru electrocasnice”

Persoanele fizice se pot înscrie de luni, de la ora 10.00, în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice 2022 pentru selectarea voucherelor destinate achiziţionării de maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere sau congelatoare, anunță Ministerul Mediului.

Potrivit unui comunicat de presă, bugetul total al programului este de 25 milioane lei.

Ce valoare are voucherul din Programul Rabla pentru electrocasnice 

Bugetul primei etape este de 25 milioane lei, iar selecţia voucherelor se face în perioada 05.12.2022, ora 10:00- 09.12.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului.

Citește și: Rabla pentru electrocasnice 2022 – a doua etapă. Ce valoare au voucherele pe care le pot primi românii

În prima etapă, se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, astfel:

= 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puţin noua clasă energetică C;
= 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasă energetică D;
= 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor dintr-o categorie este de 5 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Programul Rabla pentru electrocasnice va fi regândit din 2023

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că programul va fi regândit, iar cei care au solicitat vouchere şi nu le-au folosit vor primi interdicţie de a mai participa. De asemenea, ar putea fi majorată valoarea voucherelor şi, în funcţie de interesul manifestat de solicitanţi, anumite echipamente electrocasnice ar putea fi scoase din program.

Citește și: VIDEO- Se dă startul Programului Rabla pentru Electrocasnice, începând cu ora 10:00! Calendarul de desfășurare a programului

”Începând de luni, 5 decembrie 2022, ora 10.00, persoanele fizice se pot înscrie în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice pentru selectarea voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat vase şi frigiderele/congelatoarele”, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu.

Cum poți beneficia de banii de la stat

După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit.

Valabilitatea voucherului este de 7 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.

"Lucrurile se vor schimba, pentru că noi am introdus o interdicţie de a mai participa pentru acelaşi tip de aparatura electrocasnică la următoarea sesiune. Acest lucru îi va descuraja pe cei care se înscriu, dar nu folosesc voucherul respectiv.(...) Se poate extinde fără nicio problemă. Până la urmă anul viitor, dacă continuăm programul, putem să spunem că cei care au blocat programul şi practic şi-au bătut joc de posibilitatea de a beneficia de un asemenea sprijin financiar din partea statului să nu mai aibă dreptul să participe”, a declarat recent ministrul Tanczos Barna.

Citește și: Guvernul a aprobat programul "Rabla pentru becuri"

Ministrul Mediului a mai explicat că valoarea voucherelor ar putea fi majorată, ţinând cont că produsele eficiente energetic sunt din ce în ce mai scumpe.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Programul ar putea fi modificat după o analiză detaliată, iar unele categorii vor fi eliminate.

"Anul viitor cu siguranţă va trebui să reanalizăm şi condiţiile de piaţă, pentru că într-un an de zile se schimbă foarte multe lucruri. Există posibilitatea creşterii valorii.(...) Putem analiza şi eficienţa pe fiecare componentă, privind aspiratoarele sau aparatele de aer condiţionat, acolo unde nu există un interes mare putem să luăm aceeaşi decizie pe care am luat-o în cazul televizoarelor, de a scoate anumite echipamente electrocasnice din program şi să ne focusăm pe ce prezintă un interes şi au un efect mare asupra facturilor (la energie, n. red.)”, a mai anunţat ministrul Mediului.

Voucherele din Programul Rabla pentru electrocasnice, epuizate rapid

În atapa anterioară a Programului Rabla pentru Electrocasnice, bugetul de 15 milioane de lei a fost epuizat!

Solicitanții persoane fizice au generat 49.412 de vouchere, astfel:
• 16.728 vouchere pentru pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile;
• 8.860 vouchere pentru uscătoare de rufe;
• 23.824 vouchere pentru aspiratoare.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI