Propolisul este indicat într-o mulțime de patologii datorită efectelor pozitive, dar și datorită faptului că este un produs natural, de origine apicolă, cu puține efecte adverse. În acest articol, vom detalia o parte dintre indicațiile terapeutice ale acestui produs.

Printre proprietățile propolisului se numără capacitatea antivirală, antibacteriană, antiinflamatoare, cea antioxidantă și nu numai. Astfel, se recomandă administrarea de propolis în afecțiuni precum:

1. Răceală și gripă

Întrucât are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene, propolisului previne proliferarea bacteriilor și acționează eficient atât atunci când este folosit ca remediu preventiv, cât și atunci când este folosit ca adjuvant în tratamentul răcelilor de sezon și al gripei. În compoziția acestuia se află și vitaminele B, C și E, precum și diverse minerale, care contribuie la menținerea sănătății și la protejarea organismului de virusuri.

2. Menține sănătatea sistemului gastrointestinal

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Proprietățile antibacteriene au efecte benefice și la nivelul sistemului gastrointestinal, întrucât ajută la echilibrarea florei intestinale.

De asemenea, s-a dovedit a fi util chiar și în cazul cancerului gastrointestinal, al ulcerului și menține sănătatea mucoasei gastrointestinale prin acțiunea sa de cicatrizare a leziunilor de la nivelul mucoasei stomacale.

3. Vindecă rănile mai rapid

Este recomandat și în cazul rănilor și al arsurilor, deoarece ajută la regenerarea pielii. Poate fi folosit ca unguent sau administrat sub formă de comprimate pentru a stimula refacerea țesuturilor din interior.

De asemenea, este util și în cazul altor tipuri de afecțiuni cutanate precum cele de tip infecțios (herpes), iar aici intervin proprietățile antimicrobiene și capacitatea de cicatrizare a țesuturilor.

4. Menține sănătatea bucală

De la simple afte și până la probleme mai grave precum parodontoza, de-a lungul vieții, oamenii se pot confrunta cu diverse afecțiuni ale cavității bucale. Având rol antibacterian, propolisul previne formarea plăcii dentare și nu numai. Menține sănătatea danturii, dar și a gingiilor (având rol antiinflamator). Conform Health.com, propolisul e util în cazul unei afecțiuni numite periodontită (care cauzează, la rândul său, respirație neplăcută, sensibilitate dentară, umflarea gingiilor) și este, în general, recomandat pentru păstrarea unui zâmbet frumos.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

5. Contribuie la menținerea sănătății sistemului cardiovascular

O mulțime de factori nocivi pot influența sănătatea inimii, iar printre aceștia se numără stresul oxidativ, vârsta, obezitatea, dar și substanțele nocive. Remediile naturale pot fi un adjuvant extrem de util în prevenția, dar și în tratarea bolilor de inimă.

Propolisul poate preveni hipertensiunea arterială, dar și alte afecțiuni cardiovasculare datorită flavonoidelor din compoziție care au rol antioxidant.

În concluzie, propolisul este un produs natural, cu numeroase proprietăți terapeutice benefice, multe dintre acestea fiind mai puțin cunoscute. Acesta nu doar stimulează sistemul imunitar, ci și acționează ca un agent antiviral, antibacterian, antiinflamator și antioxidant. Prin urmare, poate fi util într-o varietate de afecțiuni, inclusiv răceală și gripă, probleme gastrointestinale, vindecarea rănilor și arsurilor, menținerea sănătății bucale și prevenirea afecțiunilor cardiovasculare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si